Zavedie aj Česko rekreačné poukazy? Tie slovenské čakajú zmeny

Česko chce podporiť tamojší cestovný ruch opatrením podobným slovenským rekreačným poukazom. Len nedávno sa o tom rozhovoril český premiér Andrej Babiš. V hre sú poukážky v hodnote desať tisíc českých korún (okolo 370 eur) na domácu dovolenku. Podieľať by sa na nich mal štát a zamestnávateľ. O návrhu sa bude ešte rokovať.

06.05.2020 12:20
debata (19)

Česko chce podporiť tamojší cestovný ruch opatrením podobným slovenským rekreačným poukazom. Len nedávno sa o tom rozhovoril český premiér Andrej Babiš. V hre sú poukážky v hodnote desať tisíc českých korún (okolo 370 eur) na domácu dovolenku. Podieľať by sa na nich mal štát a zamestnávateľ. O návrhu sa bude ešte rokovať.

Českí susedia sa očividne inšpirovali slovenskými rekreačnými poukazmi. Tie vlani výrazne potiahli cestovný ruch na Slovensku. Ten v roku 2019 medziročne posilnil o 15 percent. Domáce hotely a penzióny si od poukazov sľubujú aj pomoc pri naštartovaní po pandémii. Slovenské rekreačné poukazy však čakajú zmeny. Ministerstvo dopravy ich nateraz nekonkretizuje, priznalo však, že prehodnocuje ich nastavenie. "V súčasnosti analyzujeme viac možností, pričom možné budúce zmeny sú prierezové aj s inými ministerstvami,“ informuje tlačový odbor rezortu dopravy.

Dovolenka doma

Na podpore domáceho cestovného ruchu pracuje aj české Ministerstvo pro místni rozvoj spoločne s agentúrou CzechTurism. Ide o projekt s pracovným názvom Dovolená v Česku. „Vyhodnocujeme rôzne varianty projektu, a to z hľadiska predpokladaných legislatívnych úprav, ktoré by také riešenie vyžiadalo, až k samotnej technológii,“ povedala pre denník Pravda hovorkyňa Ministerstva pro místní rozvoj Veronika Vároši.

Od projektu si ministerstvo sľubuje naštartovanie českého turistického ruchu po koronavíruse. A to vo všetkých regiónoch krajiny. „Účinnosť je nutné rozložiť v čase, aby nebol nápor len počas top sezóny,“ hovorí Vároši.

Projekt je zatiaľ vo fáze nastavovania. Diskutuje sa o výbere cieľových skupín či regionálnom rozložení. "Vyhodnocujeme optimálne nastavenie výšky pomoci, aby bola na jednej strane motivačná pre príjemcu, a zároveň aby bola efektívna a únosná pre štátny rozpočet,“ hovorí Vároši. V prvej fáze projektu sa zatiaľ neuvažuje o spoluúčasti firiem. Ministerstvo však rokuje so zamestnávateľskými zväzmi.

Miliardové straty

Prepad v Českom cestovnom ruchu je už viditeľný, ukázala to analýza spoločnosti Economic Impact. "Predpokladané straty v dôsledku COVID-19 by mohli podľa uvedenej analýzy dosiahnuť 142 miliárd českých korún (vyše päť miliárd eur),“ hovorí Vároši. Z toho na domáci cestovný ruch pripadá 21 miliárd českých korún (78 miliónov eur), dodáva.

Spotreba v českom odvetví cestovného ruchu pritom vlani dosiahla 300 miliárd českých korún (vyše 11 miliárd eur). Domáci cestovný ruch tvoril 90 miliárd českých korún (vyše tri miliardy eur).

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #cestovný ruch #rekreačné poukazy