Domáci mobilný operátor zdvihne ceny roamingu zahraničným Slovákom

Jeden zo slovenských mobilných operátorov si chce od Slovákov zostávajúcich v zahraničí pýtať v čase koronakrízy viac za roaming. Ako uviedla slovenská europoslakyňa Miriam Lexmann, dôvodom je porušovanie pravidla o takzvanom primeranom využívaní.

06.05.2020 11:03
muž, mobil, notebook, počítač, reklamácia,... Foto:
Ľudí žijúcich v zahraničí pravdepodobne čaká zdražovanie telekomunikačných služieb.
debata (5)

„Zatiaľ čo štát vyzýva Slovákov v zahraničí, aby pre plné karanténne tábory necestovali domov, jeden z mobilných operátorov pôsobiacich na Slovensku im chce spoplatniť roaming vyššou sadzbou, ak sa nevrátia alebo nezmenia spotrebu dát či prevolaných minút,“ upozornila Lexmann, podľa ktorej je takéto konanie v čase koronakrízy nepochopiteľné a bez citu k situácii.

Podľa europoslankyne jeden zo slovenských mobilných operátorov v tomto období cez SMS správy upozorňuje, že pokiaľ zákazník počas nasledujúcich 14 dní nezmení svoju spotrebu a prítomnosť v SR, ktorá má byť dlhšia ako v EÚ, môže mu byť účtovaný príplatok. Uvádzaný dôvod na navýšenie roamingu, čiže porušovanie pravidla o tzv. primeranom využívaní, podľa Miriam Lexmann naozaj existuje. „Ustanovenie o primeranom využívaní roamingu v nariadení Európskeho parlamentu a Európskej rady z roku 2015 naozaj existuje,“ vysvetlila postup mobilného operátora Lexmann, ktorá je členkou výboru Európskeho parlamentu pre zamestnanosť a sociálne veci. „Ak však dnes vedia pomáhať banky odkladaním termínu splátok, alebo štát posúvaním termínu platby daňových priznaní, prečo nemôže aj mobilný operátor uľahčiť situáciu Slovákom v zahraničí neuplatnením si tohto pravidla,“ pýta sa europoslankyňa.

Pritom práve telekomunikačný sektor je jeden z mála, ktorý nie je podľa nej následkom krízy oslabený. "Naopak, v súčasnej situácii využívajú občania internetové dáta, SMS správy či telefónne hovory vo zvýšenej miere, aby tak nahradili obmedzený osobný kontakt. Som presvedčená, že Slováci v zahraničí túto krízovú situáciu nezneužívajú, len sa nemôžu vrátiť domov a chcú zostať v kontakte s blízkymi. Ak ich štát SMS správou navyše vyzýva, aby svoj návrat zvážili z dôvodu plných karanténnych centier, je tento prístup operátora o to viac nepochopiteľný a dovolím si povedať, že aj nemiestny,“ uzatvára Miriam Lexmann.

Agentúra SITA oslovila so žiadosťou o reakciu aj telekomunikačných operátorov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #roaming #zdražovanie #mobilný operátor #koronavírus