Do výberového konania na predsedu Rozpočtovej rady sa bude môcť zapojiť každý

Do výberového konania na predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) sa bude môcť prihlásiť každý. Po troch týždňoch budú všetci prihlásení verejne vypočutí a troch kandidátov komisia odporučí vláde. Tá z nich vyberie jedného, ktorého predstaví parlamentu na schválenie. Vyhlásil to minister financií Eduard Heger (OĽaNO) na tlačovom brífingu.

05.05.2020 12:17 , aktualizované: 12:59
debata (9)

Súčasnému predsedovi Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ivanovi Šramkovi, ktorý bol v úrade od roku 2012, totiž uplynul sedemročný mandát už 26. júna minulého roku. Odvtedy zostávalo meno jeho nástupcu otázne. To by sa však v najbližších mesiacoch malo zmeniť.

„Pánovi Šramkovi sa chcem poďakovať za jeho úsilie a za to, že túto rozhodnutia tejto inštitúcie podkladal dátami a napriek kritike vládnych politikov za minulej éry ostával neoblomný a poukazoval na pravdu,“ povedal na margo odchádzajúceho predsedu minister Heger. Zároveň dodal, že je v jeho záujme, aby aj budúci predseda bol rovnako rešpektovaný ekonóm ako Šramko.

Výberové po novom

Aj preto výberové konanie prebehne po novom. Počas troch týždňov sa doňho bude môcť zapojiť každý. Následne prebehne verejné vypočutie odbornou komisiou zloženou z analytikou a renomovaných ekonómov. Tá by mala vláde odporučiť troch kandidátov, z ktorých vyberie jedného na schválenie parlamentom. „Chceme dať priestor kvalitným úspešným odborníkom,“ dodal Heger.

Nový spôsob voľby podporil aj odchádzajúci predseda RZZ. „Odborníci dokážu zanalyzovať ďaleko viac ako káže zákon. Myslím si preto, že je dôležité aby nový predseda bol človek apolitický a odborný,“ vyhlásil Šramko.

Spoločne so šéfom rezortu financií považuje Zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý nadobudol účinnosť 1. marca 2012, a ktorým vznikla RZZ a dlhová brzda, za jeden z najdôležitejších. „Hlas ľudí z rady nebol vždy vypočutý, ale napriek tomu poukazovali na fakt, že verejné financie nie sú dobre využité,“ vyjadril sa Heger.

Rada brzdila politikov

Fungovanie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť vníma minister Heger pozitívne aj v súvislosti s verejným dlhom. Ten sa podľa neho za posledné roky zvýšil, mohlo to však byť oveľa horšie. „Verejný dlh sa dostal na úroveň 45 miliárd eur. Za dvanásť rokov vlády Smeru tak narástol o takmer 30 miliárd eur,“ povedal.

Bývalé vlády podľa neho dlh neznižovali a vládli deficitne. Viezli sa len na vlne ekonomického rastu celej Európskej únie. Bez rady by to však podľa neho dopadlo ešte horšie. Tá mala brzdiť politikov, aby nemíňali ešte viac a pripravovali Slovensko na horšie časy.

Rada je nezávislý orgán monitorovania a hodnotenia vývoja hospodárenia Slovenskej republiky a hodnotenia plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti. Okrem predsedu má rada ďalších dvoch členov, z ktorých jedného navrhuje guvernér Národnej banky Slovenska a druhého prezident SR. Aktuálne sú členmi rady okrem Ivana Šramka Anetta Čaplánová a Juraj Kotian.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť #Eduard Heger