Jednou z priorít Remišovej je informatizácia štátu bez korupcie

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) pod vedením Veroniky Remišovej (Za ľudí) chce zaviesť prístup cez mobil ku všetkým štátnym službám. Uviedla to na utorkovom tlačovom brífingu. Je to jednou z priorít novej vlády v oblasti informatizácie. Vicepremiérka Remišová zároveň predstavila svojich dvoch nových poradcov – Mareka Antala a Jána Hargaša.

05.05.2020 10:36 , aktualizované: 13:45
debata (64)

„Do informatizácie sme za posledných 10 rokov naliali viac ako jednu miliardu eur a táto kríza jasne ukázala, že keď potrebujeme funkčné elektronické služby štátu, tak tieto služby nefungujú,“ uviedla Remišová.

Ako dodala, v programovom vyhlásení vlády (PVV) si stanovili štyri ciele v oblasti informatizácie. „Prvým, základným pilierom je transparentné štátne IT,“ uviedla Remišová. K diskusii o PVV podľa jej slov pozvali aj odbornú verejnosť a v dialógu s odborníkmi zo sveta IT chce vláda aj pokračovať. „Nie je možné, aby sa veľké informatické projekty za desiatky až stovky miliónov eur robili v utajení a štát nechcel poskytnúť odbornej verejnosti ani verejnosti ako takej žiadne bližšie dáta,“ dodala vicepremiérka.

Druhým pilierom informatizácie budú štátne služby pre občana. „Nasledujúce štyri roky sa chceme zamerať na tie služby, ktoré občanom najviac pomôžu,“ dodala Remišová. Do tejto priority patrí aj sľubovaný prístup cez mobil k štátnym službám. „V zásade by malo platiť také jednoduché pravidlo, aby občan mal prístup k elektronickým službám, nech je kdekoľvek, nech je to kedykoľvek a z akéhokoľvek zariadenia,“ dodala Remišová.

Tretím princípom informatizácie by mala byť hodnota za peniaze. Úrad aktuálne pracuje na audite vyše 50 IT projektov a v budúcnosti chce projektové zámery hodnotiť prísnejšie. „Takisto namiesto megalomanských projektov, ktoré sa robili v minulosti, chceme sa skôr orientovať na malé zlepšenia a postupné vylepšovanie služieb,“ dodala Remišová.

Poslednou oblasťou je informatizácia bez korupcie. „Budeme aktívne bojovať s nekalými praktikami,“ dodala vicepremiérka. V tomto pilieri priorít Remišová spomenula aj fakt, že bude robiť výberové konania aj na pozície, ako je napríklad šéf Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby.

Začne sa trasovanie nakazených

Remišová zároveň oznámila že sa počas niekoľkých dní spojazdní aj trasovanie pozitívne testovaných na nový koronavírus. Ako dodala, od stredy (6. 5.), respektíve od štvrtka (7. 5.), sa má technologické riešenie trasovania nakazených ľudí začať pilotne testovať.

O tom, že na identifikáciu nakazených ľudí majú poslúžiť mobilné lokalizačné dáta, informovala vicepremiérka ešte koncom marca. V rámci tohto opatrenia majú mobilní operátori poskytnúť Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR dáta o pohybe pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus.

Samotné riešenie má podľa Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) SR fungovať tak, že operátori call centra budú telefonicky kontaktovať už infikované osoby. Na základe ich súhlasu použijú lokalizačné dáta operátorov a pomôžu im spomenúť si, kde sa vo vymedzenom časovom intervale pohybovali a s kým sa stretli. „Vytvorí sa tak zoznam potenciálne infikovaných osôb, ktorý bude poskytnutý ÚVZ SR, a tieto osoby budú následne prednostne testované,“ vysvetlil úrad.

Časový sklz v predstavení technologického riešenia trasovania podľa Remišovej spôsobil fakt, že to manažuje Národné centrum zdravotníckych informácií, a centrum potrebovalo „nejaké veci dotiahnuť“ s operátormi, ako aj s ÚVZ SR. „Zdržalo sa to, ale spúšťa sa to,“ dodala Remišová.

O spustenie trasovania nakazených sa minulý týždeň podľa svojich slov zaujímal aj premiér Igor Matovič (OĽaNO). „Trošku som pomkol, aby sa urobili zmluvy medzi Úradom verejného zdravotníctva SR a telekomunikačnými operátormi,“ dodal premiér.

Remišová zároveň dodala, že do úvahy prichádza aj iné technologické riešenie na pomoc v boji s COVID-19. „Druhé riešenie, nazvime ho inteligentná karanténa, na ktorom sa podieľala komunita dobrovoľníkov, momentálne je táto aplikácia už v App Store, kde však ešte nie je, povedzme, tá posledná vec – monitoring inteligentnej karantény. Na to bude potrebná ešte zmena legislatívy, ale, samozrejme, v dohľadnom čase by sa toto riešenie chcelo zaviesť, pretože si myslím, že výrazne odbremení štátnu karanténu,“ dodala vicepremiérka.

Cieľom inteligentnej karantény je pritom pomoc ľuďom, ktorí sa vracajú zo zahraničia. „Máme tam desaťtisíce ľudí, ktorí tam pracujú a boja sa vrátiť domov práve preto, lebo pôjdu do štátnej karantény a potenciálne sa môžu nakaziť. Práve táto inteligentná karanténa by mohla pomôcť k tomu, aby mohli ostať doma a jednoducho sa prihlasovať cez telefón, že skutočne tú karanténu dodržiavajú,“ uzavrela Remišová.

Vicepremiérka zároveň predstavila svojich dvoch poradcov. Hargaš niekoľko rokov pracoval ako konzultant pre verejnú správu, spoluzakladal a viedol občianske združenie Slovensko.Digital a podľa slov vicepremiérky v jej tíme bude pomáhať pri presadzovaní cieľov vlády. „Druhým členom tímu je Marek Antal, ktorý vo svojej 20-ročnej kariére pôsobil na viacerých manažérskych pozíciách,“ uzavrela Remišová.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová