Termín na darovanie 2 percent z dane sa posúva

Rady a nekonečné čakanie. Tak to tieto dni vyzerá pred daňovým úradom v Petržalke. Ľudia sa totiž v obave, že im prepadne možnosť darovať dve percentá zo svojho príjmu neziskovkám, rozhodli zaniesť tlačivo na úrad.

29.04.2020 15:18
debata

Termín na darovanie sa však tento rok pre koronavírus posúva. Namiesto do konca apríla tak stačí oficiálne vyhlásenie priniesť na daňový úrad do dvoch mesiacov po skončení pandémie.

Daňovníci tak nemusia chodiť na daňový úrad tridsiateho apríla a čakať v tejto komplikovanej situácii v dlhých radoch. „Nie je potrebné, aby na úrad v tejto situácii chodili,“ povedala pre denník Pravda hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová.

Nový termín sa podľa jej slov bude odvíjať od toho, kedy vláda oficiálne vyhlási koniec pandémie. „Ak k vyhláseniu dôjde na konci júna, tlačivo o priznaní dvoch percent z daní je možné doniesť do konca augusta. Respektíve, ak sa za oficiálny koniec vyhlási júl, potom do konca septembra,“ dodala Skokanová.

Dve percentá z dane je každoročne možné darovať neziskovým organizáciám, občianskym združeniam či nadáciám. Množstvo takto darovaných finančných prostriedkov stúpa z roka na rok. V minulom roku svoje dve percentá darovalo viac ako 15 tisícom prijímateľom až 905 tisíc daňovníkov. Dokopy tak šlo o sumu vyše 73 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #neziskovky #dve percentá #koronavírus