Letná dovolenka v Chorvátsku? Hranice sa možno otvoria

Leto pri slovenskom mori či radšej Zemplínska šírava? Tohtoročná letná sezóna je na vážkach. Ešte pred pandémiou sa čakalo, že cestovný ruch tento rok prekoná minuloročný rekord. A hoci sa dá počítať s tým, že viacerí sa rozhodnú pre dovolenku na Slovensku namiesto cestovania do zahraničia, vlaňajšie rekordy sa naisto nezopakujú.

29.04.2020 09:56
Chorvátsko, dovolenka, letovisko, more Foto:
Cestovný ruch na Jadrane tvorí 20 percent hrubého domáceho produktu krajiny.
debata (4)

Na rozhodnutie o ceste za hranice čakajú netrpezlivo nádejní dovolenkári. Jednou z nich je aj čitateľka denníka Pravda Alena. "Bez dovolenky pri mori si leto neviem predstaviť. Dúfam, že do leta bude pandémia za nami,“ hovorí.

Naopak, Miriam už dovolenku v Dubrovníku zrušila. Cestovať sa pritom mimo Slovenska vôbec nechystá. "Mám veľké obavy z nákazy. Nechcem zbytočne riskovať a vystaviť rodinu riziku,“ hovorí.

Naše ministerstvo zahraničných vecí bude možnosti cestovania koordinovať s okolitými krajinami. "Rozhodujúce bude, ako si podmienky nastavia konkrétne cieľové krajiny a aj o tomto budeme s partnermi rokovať,“ povedal hovorca rezortu zahraničných vecí Juraj Tomaga. Dodal, že ministerstvo sa teraz zaoberá možnosťami cestovania našincov počas letných mesiacoch. „Nejde však len o to, ako budú naši občania cestovať, ale za akých podmienok sa budú vracať,“ hovorí Tomaga. To bude závisieť od vývoja epidemiologickej situácie, dodáva.

Počas uplynulých dní chorvátsky premiér Andrej Plenkovič rokoval so zástupcami európskych krajín o postupnom otváraní hraníc. Cestovný ruch na Jadrane tvorí 20 percent hrubého domáceho produktu krajiny. Dlhodobejší výpadok príjmov z turizmu tak bude problém pre tamojší rozpočet.

"Je jasné, že tento rok nebudeme mať rekord v počte návštevníkov ako v posledných troch rokoch, ale pracujeme na tom, aby sme turizmus umožnili v nových rámcových podmienkach,“ povedal Plenkovič. O postupnom znovuotvorení hraníc rokoval chorvátsky premiér s predstaviteľmi viacerých krajín. Nechýbala diskusia s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, českým premiérom Andrejom Babišom, rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, maďarským premiérom Viktorom Orbánom či s Janezom Janšom zo Slovinska. "Všetci, s ktorými som hovoril, chcú v budúcom týždni nájsť model, aby mohli byť otvorené hranice a ľudia v letnej sezóne mohli prísť do Chorvátska,“ povedal Plenkovič pre chorvátsku agentúru Hina.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #cestovanie #Chorvátsko