Kurzarbeit má zachrániť aj materské školy. Štát im zaplatí 90 miliónov eur

Štát finančne podporí materské školy. Primátorom a starostom sa v súčasnosti míňajú peniaze na výplaty všetkých vychovávateliek, ktoré museli kvôli pandémii koronavírusu ostať doma. Štátna pomoc má odvrátiť hroziacu vlnu prepúšťania. Od stredy sa takzvaný kurzarbeit vzťahuje nielen na súkromné firmy, ale aj na materské školy.

28.04.2020 17:48
deti Foto:
Na pomoc materským školám štát vyčlenil 90 miliónov eur.
debata (1)

"Zriaďovatelia materských škôl dnes pristupujú k znižovaniu platov zamestnancov. Tí sú dnes doma a dostávajú 60 alebo 80 percent priemernej mzdy,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Podľa neho pre klesajúce príjmy z daní môžu mestá aj obce pristúpiť k ešte radikálnejším krokom ako prepúšťaniu zamestnancov a zatváraniu materských škôl. "Preto sme spoločne pripravili prvú pomoc pre materské školy v objeme 90 miliónov eur. Týmto krokom chcem udržať existujúcu sieť predškolských zariadení spolu so všetkými ich zamestnancami,“ dodal Gröhling.

Ak starosta nechá zamestnancov škôlky doma na 60 percentách ich priemernej mzdy, tak štát mu na každého jedného zamestnanca prispeje sumou 880 eur. V prípade, ak vychovávateľky dostanú 80 percent svojej priemernej mzdy, môže maximálna štátna pomoc dosiahnuť 1 100 eur. Tento systém štátnej podpory už dnes môžu využívať všetky súkromné podniky pôsobiace na území Slovenskej republiky.

"Rozšírenie systému pomoci na materské školy určite pomôže stabilizovať napätú finančnú situáciu v mnohých mestách a obciach. Aj keď podľa nás by bolo optimálne umožniť využitie systému kurzarbeitu aj pre ostatné školské zariadenia,“ povedal Jozef Turčány, výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Spracovať žiadosti jednotlivých obcí pomôže ministerstvu školstva ministerstvo práce.

SOS pomoc dohodárom

Po novom dostanú pomoc aj ľudia, ktorí pracujú na dohodu. "Vláda dnes schválila dlhoočakávanú pomoc pre ľudí pracujúcich na dohodu. Takzvaná SOS dotácia bude vo výške 210 eur za mesiac,“ povedal minister práce Milan Krajniak. Dohodári môžu štátnu podporu žiadať už od začiatku budúceho týždňa a peniaze im budú spätne vyplatené aj za mesiac marec a apríl. Zároveň výška marcovej dotácie bude len 105 eur. "Druhou dobrou správou je, že predĺžime vyplácanie materskej dávky tým rodičom, ktorí v marci stratili nárok na túto podporu,“ dodal Krajniak. Táto sociálna dávka zodpovedá približne predchádzajúcemu čistému príjmu rodiča starajúceho sa o dieťa a tohtoročný strop je stanovený na sume 1 548,70 eura. Zároveň ak je niektorý z rodičov už poberá ošetrovné, ktoré je nižšie ako rodičovská dávka, tak štát mu doplatí chýbajúci rozdiel.

Tisíce školských jedální dnes nemôžu čerpať štátne príspevky na obedy zadarmo. "V spolupráci s ministerstvom školstva plánujeme vyplácať tieto príspevky na všetky deti aj v súčasnej situácii,“ dodal Krajniak. Jedinou podmienkou je dodržiavanie prísnych hygienických opatrení. Deti tak pravdepodobne budú dostávať bezplatné obedy aj v čase, keď sú školy zavreté z dôvodu šírenia nebezpečného koronavírusu.

Rodičom detí chýbajú peniaze

Ani siedmy týždeň od vypuknutia pandémie nemajú na účtoch peniaze všetci rodičia starajúci sa doma o deti. Sociálna poisťovňa pre masívny nápor doteraz stihla vybaviť približne deväť z desiatich poslaných žiadostí. "Ľudia v žiadnom prípade neprídu ani o jedno sľúbené euro a po schválení žiadostí im budú peniaze vyplatené aj spätne za predchádzajúce mesiace,“ ubezpečil Krajniak.

Všetky školské zariadenia sú zatvorené od 12. marca. Doma ostalo aj 320-tisíc rodičov, ktorí sa o svoje deti starajú. Niektorí z nich denník Pravda upozornili, že ani po uplynutí takmer dvoch mesiacov nedostali o štátu žiadne peniaze. "Sociálna poisťovňa do 30. apríla vyplatí takmer 295-tisíc dávok, čo predstavuje 92 percent z celkového odhadovaného počtu. Ide o dávky poistencov na PN, dávky za ošetrovanie člena rodiny (OČR) a dávky materské,“ priblížil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Pandemické ošetrovné vypláca štát plošne na všetky deti do veku 11 rokov. V prípade mentálne nespôsobilých detí sa veková hranica zvyšuje na 16 rokov. Rodičia detí s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom majú nárok na príspevok, až kým potomkovia nebudú dospelí a oslávia 18 rokov. "O pandemické ošetrovné je potrebné požiadať miestne príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne telefonicky, poštou alebo e-mailom. Na celé obdobie poberania pandemického ošetrovného stačí každému poistencovi iba jedna žiadosť,“ uviedol Višváder. Sociálna poisťovňa zároveň upozorňuje, že telefónne linky bývajú preťažené, a preto je jednoduchšie podať žiadosť e-mailom. Nárok na pandemické ošetrovné majú nemocensky poistené osoby, ktoré sa počas krízovej situácie súvisiacej so šírením ochorenia COVID-19 starajú o dieťa. Samotná výška štátnej podpory je stanovená ako 70 percent čistej mzdy. Napríklad rodič zarábajúci 700 eur má dostať od štátu 490 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #škôlky #dohodári #materská #koronavírus #kurzarbeit