Kvôli koronavírusu vyberie štát na daniach o 3,1 miliardy menej

Pandémia nového koronavírusu zasiahne aj daňovo-odvodové príjmy štátu. Nižšie majú byť o 6,9 % alebo 3,1 miliardy eur oproti predchádzajúcej prognóze z februára tohto roka. Vyplýva to z najnovšej daňovej prognózy, ktorú zverejnil Inštitút finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií SR. V prípade horšieho vývoja môže byť pokles príjmov ešte výraznejší, a to o 3,7 až 4,2 miliardy eur.

23.04.2020 16:13
debata (16)

Hlavným dôvodom má byť výrazný prepad slovenskej ekonomiky a fakt, že postupné oživenie príjmov je možné očakávať až na budúci rok .

Oproti februárovej prognóze sa najvýraznejšie prepadne korporátna daň, a to o 710 miliónov eur. Od roku 2021 bude tempo rastu tejto dane nižšie než rast ziskov, základ dane bude podľa IFP znižovať umorenie strát za tento rok.

Výpadok dane z pridanej hodnoty (DPH) oproti februárovej prognóze predstavuje 14 %. Ročná efektívna daňová sadzba pri DPH klesne v tomto roku ma 14,7 % v dôsledku zhoršenia likvidity podnikateľov. Podobná situácia nastala aj v roku 2009.

Pokles trhu práce skomplikuje situáciu aj Sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam, a to znížením príjmov o 6 %. Mestám a obciam uberie súčasná koronakríza 8 % z príjmov naviazaných na dane z príjmu fyzických osôb.

Nový koronavírus má negatívny vplyv aj na výnos dane u živnostníkov. Pozastavené výkony živností budú mať negatívny efekt na výnos dane v nasledujúcom roku. Návrat k predkrízovým hodnotám je možné očakávať v najbližších rokoch.

Oproti predošlému roku tak pandémia vezme 2 miliardy eur z celkových príjmov verejnej správy. Tie klesnú na úroveň približne 27 miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #koronavírus