O pomoc môžu žiadať už aj SZČO, ktorým nevznikla povinnosť platiť odvody

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny spustilo už štvrté opatrenie na pomoc zamestnancom, zamestnávateľom a SZČO. Po novom tak o ňu budú môcť žiadať aj tí, ktorým nevznikla povinnosť platiť odvody na nemocenské a dôchodkové poistenie, aj jendoosobové s.r.o.

23.04.2020 12:33
debata (1)

Žiadať môžu o mesačný paušálny príspevok na náhradu straty príjmu výške 105 eur za mesiac marec 2020 a vo výške 210 eur za mesiac apríl a máj 2020.

„V tejto ďalšej časti môžu o pomoc žiadať SZČO, ktorým nevznikla povinnosť platiť nemocenské a dôchodkové poistenie z dôvodu nižšieho príjmu a prerušili vykonávanie svojej činnosti. Tu je dôležité, aby nemali pozastavené, respektíve zrušené oprávnenie na jej vykonávanie,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Video
Ide o peniaze: O štátnej pomoci živnostníkom a SZČO s Máriou Samekovou, členkou prezídia Slovenskej komory daňových poradcov.

Podmienkou je aj, aby od 13. marca 2020 nemali iný príjem z podnikateľskej, nepodnikateľskej a zo závislej činnosti. Za príjem sa v tomto prípade považuje aj starobný, predčasný starobný, invalidný, čiastočný invalidný alebo výsluhový dôchodok.

Ďalšou skupinou žiadateľov sú jednoosobové s.r.o., ktoré doteraz pomoc čerpať nemohli. Podmienkou je, že musia byť jediným spoločníkom v spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorej zisk po zdanení za posledné ukončené účtovné obdobie nepresiahol 9 600 eur a jej kumulatívny obrat bol minimálne 2400 eur.Zároveň ako konatelia v tejto spoločnosti nesmú byť jej zamestnancom a taktiež nemôžu byť spoločníkom v inej s.r.o.

Pomoc dostanú aj dohodári

Ministerstvo už pracuje aj na pomoci pre „dohodárov“ bez príjmu, ktorých nebolo možné zahrnúť do schémy štátnej pomoci. Tí budú môcť požiadať o pomoc z dotačného systému ministerstva.

„Parlament včera schválil naše doplnenia v zákone o dotáciách v pôsobnosti ministerstva, kde rozširujeme náš humanitárny fond a vytvárame takzvanú SOS dávku. Tá je určená presne pre tých ľudí, ktorí z rôznych dôvodov nespĺňajú žiadnu kategóriu pomoci, čiže nie iba pre dohodárov," povedal Krajniak. Možnosti tohto fondu, ako aj objem finančných prostriedkov by sa podľa jeho slov mali zväčšovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #koronavírus #drobní podnikatelia