Ľudia vyrazili na nákupy. Zmeny potešili aj obchodníkov

Viac otvorených prevádzok, zmena hodín pre seniorov, ale aj prísne hygienické pravidlá. Tak vyzerá nakupovanie po novom. Hoci mnohých seniorov skrátenie času ich nákupov nepotešilo, ostatní vítajú otvorenie viacerých obchodov.

23.04.2020 11:23
debata (13)

"Po takmer šiestich týždňoch domácej školy potrebujeme naše obľúbené papiernictvo, ja nevyhnutne musím zájsť do kníhkupectva a potrebujeme kúpiť topánky pre dieťa, pretože na prechádzky vyráža v zimných a v kombinácii s letnými tričkami to nie je to pravé orechové,“ hovorí čitateľka denníka Pravda Soňa z Nitry. Nie je totiž fanúšičkou on-line nákupov topánok.

Na prvé nákupy tak Soňa vyrazila už v stredu. Potešilo ju aj otvorenie trhoviska, chystá sa nakupovať priesady. "Počas karantény sme sa totiž pustili do zveľaďovania balkónov a po troch rokoch máme konečne obrobenú záhradu,“ hovorí. Teší sa aj na kávu so sebou od obľúbenej kaviarne.

Zlé načasovanie

Jediným problémom pre obchodníkov bolo neskoré zverejnenie nariadenia o skrátení otváracích hodín pre seniorov. „Nariadenie sa zverejnilo tesne pred polnocou, preto seniori nie sú informovaní, že ich nesmieme obslúžiť mimo vyhradených hodín,“ povedal pre denník Pravda Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO). Práve nízka informovanosť vedie podľa neho ku konfliktným situáciám pred obchodmi, ktoré sa od stredajšieho rána kopia. Reťazce by preto ocenili, ak by sa o podobných zmenách informovalo vo väčšom predstihu.

Seniori si totiž už v obchodoch nakúpia len od 9.00 do 11.00 hodiny každý pracovný deň. Nové opatrenie vlády, ktoré ich má chrániť pred šíriacim sa vírusom, im v iných časoch vstup do obchodov nepovoľuje.

Drogérie zmena potešila

Drogérie dm drogerie markt skrátenie prednostných hodín a hlavne úplné vylúčenie soboty vítajú. Prevádzky mali totiž často práve pre opatrenie doobeda prázdne. „Vzhľadom na skladbu nášho sortimentu sme sa nestretávali s vysokou koncentráciou týchto skupín v predajniach,“ povedala manažérka marketingu Nicol Noseková.

Keďže ide o nariadenie Úradu verejného zdravotníctva, možné výnimky pre pracujúcich dôchodcov žiaden z oslovených reťazcov nechystá „V prípade porušenia niektorého z vydaných opatrení nám hrozia nemalé pokuty,“ povedala Noseková. Podľa Krajčoviča však obchodníci urobia všetko pre to, aby seniori, ktorí majú možnosť si nakúpiť, našli v obchodoch všetko potrebné.

Pomôcť by mali rodinní príslušníci

Spoločnosť Billa zatiaľ s rešpektovaním pravidiel problém nemá. Znepokojenie z ich strany evidujú len v súvislosti so znemožnením sobotných nákupov. „Odporúčame im, aby si kúpili do zásoby mrazené pečivo alebo si pečivo zamrazili,“ povedala pre denník Pravda Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa spoločnosti. Vhodným riešením je podľa nej aj nákup prostredníctvom rodinného príslušníka.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #nákupy #koronavírus