Práca z domu ako lákadlo? Firmy ju núkajú čoraz častejšie

Pre koronavírus pracujú z domu aj ľudia, čo doteraz s takouto formou práce skúsenosť nemali. Rastie aj počet zamestnávateľov, čo ponúka prácu z domu ako benefit. Podľa analýzy portálu Profesia.sk a Platy.sk tento trend vydrží aj po pandémii.

23.04.2020 11:03
žena, práca, notebook, úsmev Foto:
Dnes 16 percent pracovných ponúk obsahuje zmienku o home office.
debata

„Aktuálne pracuje z domu takmer polovica zamestnancov,“ hovorí Nikola Richterová, hovorkyňa pracovného portálu Profesia.sk. Prácu z domu ponúkajú najmä ponuky v odvetví IT, administratíve a vo financiách.

Dnes 16 percent pracovných ponúk obsahuje zmienku o home office. „Po ukončení mimoriadnej situácie je pravdepodobné, že rozširovanie tohto benefitu sa môže ešte urýchliť,“ hovorí Richterová.

Práca výlučne iba doma, bez príchodu na pracovisko, ani v časoch koronavírusu nestúpla. „V našich končinách je však takýto pracovný pomer veľmi zriedkavý a nezmenila to ani mimoriadna situácia,“ dodáva Richterová. Podiel pracovných ponúk, ktoré nevyžadujú prítomnosť na pracovisku, v tomto roku nedosiahol ani jedno percento.

Od začiatku apríla do 19. 4. bola práca z domu ponúknutá v 719 inzerátoch. V januári 2020 bolo pracovných inzerátov, ktoré obsahovali prácu z domu, len deväť percent, podobne to bolo aj vo februári. V marci ponuky s home office vzrástli na 11 percent. „Zmienka o práci z domu bola v období od 1. marca do 19. apríla najčastejšie v ponukách na pozície programátor, administratívny pracovník a IT konzultant,“ ukazuje analýza.

V roku 2020 má možnosť pracovať z domu 22 percent zamestnancov. Analýza portálu Platy.sk ukazuje, že home office na pár dní v mesiaci je obľúbeným benefitom pre zamestnanca od zamestnávateľa. V roku 2016 bol podiel takýchto zamestnancov, ktorí mali k dispozícii home office ako benefit, 15,07 percenta. Každým rokom sa percento zvyšuje, v roku 2017 ich bolo 16,58 percenta, v 2018 až 18,24 percenta a v minulom roku 20,01 percenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #home office