Zlacnie koronavírus domy a byty?

Na to, čo spraví pandémia s realitným trhom, sa denník Pravda pýtal analytika spoločnosti Finlord.cz Borisa Tomčiaka. Ten tvrdí, že v prípade dlhšieho trvania koronakrízy a výraznejšieho spomalenia ekonomiky možno rátať aj s poklesom cien na realitnom trhu.

23.04.2020 08:52
debata (25)

Do akej miery ovplyvní koronavírus trh s realitami?

Dosah bude závisieť od hĺbky ekonomickej recesie a rastu miery nezamestnanosti. Najskôr začnú klesať ceny bratislavských nehnuteľností určených na krátkodobý prenájom. Teda napríklad cez Airbnb. Turistika však zamrzla, takže majitelia takýchto nehnuteľností prišli o značné príjmy. Postupne tak budú tieto byty ponúkať na trhu.

Majú ľudia stále záujem o kúpu nehnuteľností?

Domácnosti ešte majú chuť nakupovať domy a byty. Ak bude kríza pokračovať i v priebehu leta, tak sa počet nadšených nákupcov rýchlo zníži. Výsledkom by tak mohol byť aj pokles cien.

Aký a kde?

Pokles cien sa môže dostaviť predovšetkým v Bratislave. Práve tu bol rast cien pred krízou veľmi vysoký. U komerčných nehnuteľností a pozemkov budú ceny zatiaľ stabilnejšie. V prípade recesie však nastane zhoršenie situácie i na tomto trhu.

Do čoho sa oplatí podľa vás teraz investovať?

Momentálne je lepšie počkať s realitnou investíciou na ďalší vývoj ekonomiky. A tiež cien nehnuteľností. Pravdepodobnosť poklesu cien je totiž relatívne vysoká.

Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord vo finančnom svete pôsobí od roku 2007. Venuje sa analýzam finančných produktov či investičných myšlienok a udalostí.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #realitný trh