Hotely môžu prijímať hostí, no bez stravy

Od stredy sa otvárajú hotely. Ubytovať môžu ľudí dlhodobo, no bez stravy. Hotelieri očakávajú úplné otvorenie najskôr v júni až júli. Všetko bude závisieť od nariadení vlády.

21.04.2020 17:39
debata (4)

Stravu v hoteloch budú ich majitelia riešiť formou donášky na izbu či balíčkami so sebou. „Využijeme servis na izbu tak, aby sme zachovali podmienky stanovené ústredným krízovým štábom,“ hovorí Adriana Janíčková z Chateau Gbelany. Pozitívne podľa nej je, že už vidia plán a "svetlo na konci tunela“.

Od stredy bude otvorený aj hotel Národný dom, potvrdila pre denník Pravda Monika Gabrišová, hotelová manažérka. Stravu pre klientov budú riešiť vo forme roomservisu. Postupné uvoľňovanie opatrení vníma Gabrišová zodpovedne.

„Určite už dnes je isté, že cestovný ruch táto pandémia ochromí asi najviac. Ľudia budú mať prirodzený rešpekt pred cestovaním,“ hovorí Jaroslava Ventrubová, riaditeľka hotela Arcadia Hotel Bratislava.

„Grandhotel Starý Smokovec je pripravený na postupné otváranie, len čo budú uvoľnené opatrenia zo strany Národnej rady,“ povedal Matej Fujka, riaditeľ Granhotela Starý Smokovec. Nebude to však od stredy. Patria totiž do inej kategórie – a to zariadenie určené na rekreáciu.

Podobne ako Grandhotel Starý Smokovec neotvoria ani Šimák Zámok v Pezinku, Grand Hotel Praha Tatranská Lomnica, Hotel Elizabeth Trenčín či Mikulášska chata.

Reštaurácie len cez okienko

Prevádzky verejného stravovania budú môcť vydávať jedlo cez výdajné okienko. Reštaurácie tak zatiaľ veľká zmena nečaká. Už teraz si viacero ľudí svoje obedy či večere objednáva. Využívajú na to aj mobilné aplikácie. Mnohé reštaurácie už dnes fungujú na princípe výdajných okienok, aby nejako prežili a nemuseli zatvoriť. „Reálne otvorenie prevádzok pre hostí je v nedohľadne. Postrehla som, že v nejakej tretej fáze sa povolí otvorenie vonkajších terás,“ hovorí Kamila Slašťanová zakladateľka portálu Menucka.sk.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #hotely