Vo vyplácaní štátnej pomoci je chaos

Siahodlhé tlačivá, opakujúce sa kolónky a nevyjasnené pravidlá. Tak vyzerá takzvaná prvá pomoc pre živnostníkov, drobných podnikateľov a zamestnancov. O peniaze od štátu zažiadalo 22-tisíc z nich. Ani týždeň po spustení sa však k peniazom nedostali. Z úradov práce im posielajú tlačivá na prepracovanie. Končí tak každé druhé.

21.04.2020 06:00
kaderník, vizáž, oddych, relax Foto:
Slovenské kaderníctva v najlepšom prípade opäť otvoria až koncom mesiaca máj. Dovtedy sa drobným živnostníčkam hádam podarí vybaviť podporu od štátu.
debata (71)

"Peniaze som ešte nedostala. Žiadosť som podala medzi prvými, tak hádam mám všetko v poriadku a peniaze mi prídu,“ hovorí jazykárka Monika Podpleská. Tá v jazykovej škole v Žiline vyučuje na živnosť od minuloročnej jesene. Bez príjmu je už takmer druhý mesiac. Momentálne sa snaží rozbehnúť on-line hodiny. Zo súčasného príjmu totiž nie je schopná pokryť všetky výdavky na nájom a stravu.

"Ku každej žiadosti aj k výkazu je priložená pomôcka k vypĺňaniu. Odporúčame žiadateľom, aby si ju pozorne preštudovali,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška. Podľa neho je potrebné si preštudovať aj ďalšie povinné dokumentácie. Obrátiť sa dá aj na špeciálnu infolinku. Rezort práce ľuďom radí, aby sa v prípade problémov obrátili na profesionálnych účtovníkov.

Za marec má štát vyplatiť od 90 do 270 eur. Najmenej peňazí dostanú tí živnostníci, ktorých príjem klesol o desať percent, najviac podnikatelia s poklesom tržieb o viac ako 40 percent. Už v mesiaci apríl sa štátna podpora zvyšuje na minimálne 180 eur a maximálne 540. Zároveň sa sprísňujú aj podmienky na vyplatenie peňazí. Na najnižšiu sumu má nárok ten živnostník, ktorému tržby klesli o menej ako 20 percent, a najvyššiu podnikateľ s 80-percentným poklesom príjmov.

Ani účtovníčka nepomohla

"Približne dva mesiace mám zatvorenú jazykovú školu a doteraz som od štátu nedostal žiadnu kompenzáciu. Žiadosť mi pritom vyplnila účtovníčka,“ hovorí Tomáš Martaus z Čadce. Nateraz je tak odkázaný len na príjem zo súkromných hodín. "Našťastie nesplácam žiadne pôžičky a aj nájom za učené priestory je len 60 eur za mesiac,“ hovorí Martaus. Zatiaľ tak dokáže výpadok príjmu vykryť úsporami.

"Pracujem vo filmovom a televíznom sektore, tak bohužiaľ nijaký príjem nemám. Som odkázaná naozaj len na úspory,“ hovorí Bratislavčanka Mária, ktorá pracuje ako maskérka a vizážistka. V tomto povolaní je najviac práce hlavne koncom roka. Práve pred Vianocami sa totiž uskutočňuje najviac firemných eventov, vo veľkom sa točia rôzne reklamy, veľa umelcov potrebuje profesionálne upraviť pred koncertom či vystúpením na firemných večierkoch. Naopak, začiatok roka je skôr hluché obdobie. Umeleckí maskéri sú tak navyknutí žiť z úspor.

Mária si však aj vtedy vedela ako maskérka a vizážistka zarobiť vďaka plesovej sezóne. "Bol to nižší zárobok a len jeden či dva razy do týždňa, ale bol to príjem. Momentálne žiadna takáto možnosť nie je,“ hovorí Mária. O štátnu podporu požiadala len pred pár dňami. Stále čaká na peniaze. "Keby som nemala našetrenú istú rezervu, neviem, čo by som robila. Príspevky od štátu ani zďaleka nepokryjú náklady, na ktoré je človek zvyknutý a nastavený – a to nehovorím o nejakých špeciálnych extra výdavkoch, ale o základných výdavkoch ako sú účty za byt, poistky, potraviny a podobne,“ hovorí Mária.

Ráta sa príspevok medzi príjmy či neráta?

Okolo vyplácania štátnej podpory je obrovský chaos. Na tom, kto má nárok na finančný príspevok, sa nevedia zhodnúť ani súčasní a bývalí odborníci ministerstva práce. Dnes už bývalý štátny tajomník ministerstva práce Jozef Mihál (SaS) upozorňuje, že štátom vyplatená finančná pomoc sa počíta do príjmu živnostníka. Presne opačný názor má samotné ministerstvo práce.

"Tieto príspevky sa nepovažujú za príjem ani nepodliehajú zdaneniu,“ povedal hovorca rezortu Stuška. Práve Mihál však bol zodpovedný za nastavenie systému takzvanej prvej pomoci malým firmám a živnostníkom. V spore o výklad zákona nejde o fazuľky, ale o obrovské peniaze. Ak napríklad živnostníkovi počas krízy klesnú tržby o dvadsať percent, tak podľa Mihála má nárok na podporu vo výške 180 eur len každý druhý mesiac. Ak má pravdu ministerstvo práce, živnostník má nárok na peniaze od štátu každý mesiac.

Počty ľudí bez práce rástli len mierne

Slovenskú ekonomiku zasiahla celosvetová pandémia ešte v marci. Napriek tomu zatiaľ neprišlo k masívnemu nárastu počtu ľudí bez práce. "V marci 2020 miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla hodnotu 5,19 percenta,“ povedala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. Vo februári 2020 bola miera evidovanej nezamestnanosti 5,05 percenta. V priebehu jedného mesiaca tak na úradoch práce pribudlo 4 050 nezames­tnaných. Zároveň v apríli podniky nahlásili 12 hromadných prepúšťaní, v ktorých o prácu príde 2 205 ľudí.

Ako postupovať pri vypĺňaní žiadostí

Ministerstvo práce odporúča preštudovať si zverejnené dokumenty. V prípade nejasností sa záujemca o podporu môže obrátiť na špeciálne zriadenú infolinku +421 2 2211 5656. Tá poskytuje poradenstvo výlučne k projektu prvej pomoci, a to počas pracovných dní od 6.00 do 22.00 hodiny. Ministerstvo práce odporúča v prípade problémov obrátiť sa na profesionálnych účtovníkov.

ZDROJ: MPSVaR

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #firmy #živnostníci #štátna pomoc #koronavírus