Daň pre Facebook a Google vypadla z plánov vlády

Online giganty dostali od novej vlády voľno, digitálne daň nie je v programovom vyhlásení ani len spomenutá. Pritom práve Slovensko bolo jednou z krajín, čo otvorene hovorila o tom, že sa pridá k plánom na spoločnú digitálnu daň. Programové vyhlásenie vlády pritom nerieši ani daňové raje.

20.04.2020 06:27
Google Foto:
Ilustračné foto
debata (48)

V pláne sú však "špeciálne dane na renty ekonomické oligarchov“. To isté by malo platiť aj pre monopoly. O čo presne pôjde však materiál nešpecifikuje. Časť venovaná daniam a odvodom je v rámci pomerne rozsiahleho materiálu pomerne skromná.

Vláda uvažuje aj o rovnej dani. „V priamych daniach zvážime návrat k osvedčenému jednoduchému systému rovnej dane, odstraňujúcej deformácie a zlepšujúce motiváciu priznávať príjmy,“ píše v programovom vyhlásení.

Daň z luxusu?

Za nehnuteľnosti by sa mala daň platiť v závislosti na hodnote a charaketre využívania. Je tak v hre ďalší pokus zaviesť daň z luxusných domov a bytov? Výnimku každopádne dostane nájomné bývanie. "Vzhľadom na potrebu rozvoja nájomného bývania by nájomné byty mali byť zdanené menej, naopak prázdne vlastnícke nehnuteľnosti by mali byť zdanené viac,“ píše sa v programovom vyhlásení vlády.

V hre sú aj zelené dane. "S ohľadom na udržateľnosť životného prostredia budeme posilňovať úlohu environmentálnych daní, pričom zároveň prehodnotíme aj dotačné schémy smerom k motivovaniu k zelenému správaniu,“ píše sa v programovom vyhlásení.

Viac pre mestá a obce

"Zvážime zmenu modelu financovania samospráv tak, aby dostávali podiel z celkového daňového výberu, nie iba z dane príjmov fyzických osôb,“ píše vláda v materiály. Po novom by tak objem peňazí pre mestá a obce mal zodpovedať úlohám a kompetenciám, ktoré zastrešujú.

Práve v čase pandémie sa ukazujú slabiny terajšieho systému financovania samospráv. Ten je naviazaní na dane z príjmov fyzických osôb. Samosprávam tak príjmy výrazne rastú v dobrých časoch, v krízach však naopak rapídne klesajú.

Vyrovnané hospodárenie do štyroch rokov

Vláda chce zmeniť aj prístup k tvorbe rozpočtu. Dušuje sa, že bude dodržovať výdavkové stropy. A vyrovnaný rozpočet? Vraj do štyroch rokov. A aj to len pod podmienkou, že ekonomika sa po koronakríze zotaví.

Ministerstvo financií plánuje meniť aj legislatívu. „Efektivita výberu daní je určite kľúčová. Potom budeme určite musieť riešiť rozpočet, pretože vieme, že ten nie je schopný udržať to, čo je naplánované. Výdavky išli prudko nahor,“ povedal pre agentúru Sita minister financií Eduard Heger. Vo výbere daní by sme mali podľa neho značne pridať. Podľa programového vyhlásenia je cieľom dostať sa aspoň na úroveň priemeru únie. Ak by sa to podarilo, do rozpočtu by to prinieslo 600 miliónov eur ročne.

Zmeniť by sa tak mala aj výdavková strana rozpočtu. Podrobnosti však v programovom vyhlásení akosi chýbajú. „Sme vláda, ktorá je veľmi rozpočtovo zodpovedná a verím, že ľudia uvidia, že sme vláda, ktorá je aj veľmi rozpočtovo efektívna,“ povedal pre agentúru Sita Heger.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #rozpočet #luxus #Eduard Heger