Kollár sa tisícov nájomných bytov nevzdal. Stavať sa majú podľa rakúskeho vzoru

Nájomné byty sa majú na Slovensku stavať tak ako v Rakúsku. A to po celom Slovensku. Vzniknúť má aj centralizovaný stavebný úrad pod rezortom dopravy, ktorý by riešil len a len nájomné byty. Hovorí o tom programové vyhlásenie vlády.

19.04.2020 17:00
06-byty  5x Foto:
Vzniknúť má aj centralizovaný stavebný úrad pod rezortom dopravy.
debata (5)

To síce nespomína koľko bytov by mohlo ročne pribudnúť, no hovorí okrem výstavby aj o rekonštrukcii štátnych budov. A z nich má byť nájomné bývanie.

Kto tisíce nájomných bytov zaplatí? "Vláda pripraví a vyhodnotí všetky dostupné možnosti financovania mimo rozpočtu verejnej správy,“ tvrdí vládny program. A to prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania alebo iného subjektu. V materiály sa konkrétne spomína aj financovanie cez "modelu podľa vzoru spoločnosti Asfinag“. Vzniknúť by mal takzvaný multifamily investičný sektor, tvrdí vláda v programovom vyhlásení. O čo však presne ide, nešpecifikuje. Časť štátnych bytov by mala byť prispôsobená pre ľudí so zníženou schopnosťou pohybu.

Zdá sa tak, že šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár sa ešte nevzdal myšlienky vyčleniť vybrané štátne inštitúcie z ministerstva dopravy. Ostatne rezort dorpavy vedie nominant hnutia Andrej Doležal. "Vláda sa zaväzuje nájsť pre výstavbu štátnych nájomných bytov taký finančný a prevádzkový model, ktorý bude udržateľný a nebude navyšovať deficit rozpočtu a dlh verejnej správy“. Pričom chce zapojiť aj súkromný sektor. Nájomné byty by sa tak mohli financovať bez zvyšovania dlhu verejných financií. A to napríklad cez spomínaný Štátny fond rozvoja bývania.

Čo na to Brusel?

Asfinag je štátna diaľničná spoločnosť, ktorú sa Rakúsku podarilo vyňať z verejných financií. Krajina cez ňu stavala diaľnice. Nebolo to však zo dňa na deň, pomohlo aj to, že spoločnosť bola dlhodobo finančne samostatná. Posledné slovo v takomto prípade však bude mať Eurostat. Najbližšie o tom môže rozhodnúť na svojom júnovom zasadnutí. Ďalší termín je až v decembri. Hnutie Sme rodina pôvodne uvažovalo aj o Národnej diaľničnej spoločnosti, Slovenskej správe ciest, Železniciach Slovenskej republiky a Železničnej spoločnosti Slovensko.

Práve zo zástupcami rakúskej firmy Asfinag sa nová vláda stretla na pôde Národnej banky Slovenska ešte začiatkom marca. Stretnutie inicioval šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár. Ten ešte pred voľbami ohlasoval výstavbu 25 tisíc bytov ročne. Jeho minister už v rozhovore pre denník Pravda hovoril len o maximálne piatich tisíckach bytov v horizonte dvoch až troch rokov.

Nájomné byty namiesto úradov

Nový účel majú dostať aj štátne budovy. "Vláda vyhodnotí efektívnosť využívania budov štátu a pripraví analýzu ich optimálneho využitia na účely nájomných bytov alebo kancelárskych priestorov,“ píše sa v programovom vyhlásení. Rovno sa má aj začať s projektovou prípravou na zmenu ich využitia. Prestavbou týchto zastaralých nehnuteľností na nájomné bývanie vzniknú tisíce bytov, tvrdí materiál.

Vzniknúť má aj nová legislatíva ohľadne postavenia prenajímateľa a nájomcu. A to, aby odrážala "potreby trhu, stabilitu a spravodlivosť nájomného vzťahu, ako aj primeranú ochranu oprávnených nárokov nájomníkov“. Ani toto však materiál nespresňuje.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #nájomné byty #Boris Kollár