Vláda naženie do II. piliera všetkých pracujúcich

Do systému súkromných dôchodkov chce vláda premiéra Igora Matoviča dostať čo najviac ľudí. Lenže pre koronavírus ľudia v II. pilieri stratili stámilióny eur. Navyše v programovom vyhlásení vlády chýba plán na vyriešenie problému nízkych súkromných dôchodkov. Pre vysoké zisky súkromných poisťovní sa totiž väčšine súčasných penzistov viac oplatilo spoliehať sa v starobe len na štát.

19.04.2020 16:41
mladí, druhý pilier Foto:
V druhom piliery majú byť najmä mladí ľudia a nadpriemerne zarábajúci občania.
debata (119)

"Vláda zavedie automatický vstup do druhého piliera pre poistencov do 35 rokov s možnosťou participácie len v prvom pilieri, ak sa tak poistenec aktívne rozhodne,“ píše sa v nedeľu predstavenom programovom vyhlásení vlády. Každý mladý človek sa tak po nástupe do zamestnania automaticky ocitne v systéme súkromných dôchodkov. Následne môže podať žiadosť o vystúpenie z II. piliera. V súčasnosti systém funguje naopak a mladí ľudia po nástupe do práce môžu dobrovoľne vstúpiť do systému súkromných dôchodkov.

Systém súkromných dôchodkov však aktuálne čelí najväčšej neistote vo svojej histórii. Počas pandémie sa majetok ľudí v II. pilieri z týždňa na týždeň prepadal o stovky miliónov eur. Obrovské straty zastavilo až masívne tlačenie peňazí a momentálne sporitelia v II. pilieri stratili približne 400 miliónov eur. Ešte začiatkom marca malo v II. pilieri 1,4 milióna Slovákov investovaných 9,44 miliardy eur. V úvode apríla však už len 9,06 miliardy eur.

Nízke dôchodky vláda nerieši

Aktuálne sú najväčším problémom druhého piliera nízke súkromné dôchodky. Priemerne zarábajúci človek mal v roku 2015 v druhom pilieri ušetrených 7 360 eur. V tom čase si za tieto peniaze mohol kúpiť súkromný dôchodok vo výške 21 eur a zvyšných 376 eur aj naďalej poberal od štátu. Penzia vyplácaná z prvého aj druhého piliera dosiahla výšku 397 eur. Ak by sa ten istý človek spoliehal v starobe len na štát, poberal by dôchodok vo výške 422 eur. V tomto prípade strata na vstupe do II. piliera predstavovala sumu 25 eur. Ešte minulá vláda sa tento problém aspoň čiastočne rozhodla riešiť zvýšením štátnych dôchodkov ľuďom nachádzajúcim sa v II. pilieri.

Problém nízkych dôchodkov vyplácaných súkromnými poisťovňami pravdepodobne nebude riešiť ani nová vláda. V programovom vyhlásení sľubuje zavedenie opatrení na zvýšenie výnosov a okresanie poplatkov. "V druhom pilieri vláda zavedie dobre nastavenú, výnosnejšiu investičnú politiku na základe rozhodnutí profesionálnych investorov,“ uvádza sa v programovom vyhlásení.

Lepšie zhodnocovanie

Prijaté majú byť aj opatrenia na zvýšenie výnosov v sporiacej a výplatnej fáze. "Vláda zmení najmä alokáciu aktív a poplatkovú politiku s pomocou medzinárodných benchmarkov,“ píše sa vo vyhlásení.

Samotná alokácia aktív pritom nie je až taký problém. V časoch prudkého rastu dokázali indexové fondy peniaze Slovákov zhodnotiť o desiatky percent za rok. Aj súčasné vysoké straty pravdepodobne nakoniec doženú vďaka masívnemu tlačeniu peňazí. Problém je v tom, že väčšina ľudí je po odchode do dôchodku nútená kupovať si nízke súkromné dôchodky.

Ak si človek za 7 360 eur kúpi doživotnú penziu vo výške 21 eur, tak musí žiť minimálne 30 rokov, aby od poisťovne dostal viac peňazí, ako do nej vložil. V inom prípade dostanú pozostalí len minimum peňazí. Dedenie sa totiž vzťahuje len na dôchodky vyplácané počas prvých siedmich rokov života na penzii. V prípade úmrtia po troch rokoch od odchodu do dôchodku tak pozostalí zdedia 1 008 eur. Ak bude človek na dôchodku žiť viac ako sedem rokom, jeho pozostalí nedostanú z II. piliera žiadne peniaze.

Súkromné dôchodoky na rozdiel od štátnych nie sú vôbec valorizované. Prípadný prudký rast cien môže v priebehu rokov úplne vymazať ich hodnotu. V roku 1999 sa za 100 eur dalo nakúpiť toľko vecí ako v roku 2019 za 197 eur. Súkromné poisťovne síce ponúkajú aj možnosť kúpenia dôchodkov každoročne zvyšovaných o dve percentá. Tie sú ale výrazne nižšie ako nevalorizované penzie a z tohto dôvodu nie je veľmi veľký rozdiel medzi valorizovanými a nevalorizovanými súkromnými penziami.

Automatické zvyšovanie dôchodkového veku?

V dôchodkovom systéme vláda tiež plánuje zvýšiť jeho udržateľnosť. Pravdepodobne tak bude v hre spustenie automatického zvyšovania veku odchodu do penzie. Aj keď táto zmena nie je v programovom vyhlásení doslovne spomenutá, podľa ekonómov práve na tom stojí a padá udržateľnosť dôchodkového systému. Vláda plánuje aj vyrovnávať rozdiely v dôchodkoch žien a mužov, ktoré vznikli z dôvodu materstva.

V ústave ma byť podľa vyhlásenia tiež presadená možnosť, aby deti mohli časťou dôchodkových odvodov prispievať priamo na penzie svojich rodičov. Odstránené majú byť nespravodlivosti vo výpočte dôchodkov ľudí, ktorí do penzie odišli pred rokom 2004. Rovnako ako aj chyby pri výpočte penzií žien narodených v roku 1958 až 1960. "Sirotský dôchodok sa zvýši o 20 percent,“ uvádza sa v programovom vyhlásení vlády.

Penzie vyplácané bývalým príslušníkom ŠTB sa majú znížiť o 50 percent. Dobrovoľné príspevky do II. piliera budú opäť zvyšovať nezdaniteľnú časť základu dane.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #penzie #programové vyhlásenie vlády #koronavírus