Hotely a reštaurácie čakajú ďalšiu pomoc

Cestovný ruch zhasol. Hotelieri aj majitelia reštaurácií sú už mesiac bez príjmov. Celkovo tak stojí okolo 25-tisíc prevádzok.

17.04.2020 16:28
debata (9)

"Ak subjekty v tomto odvetví zostanú zatvorené ďalšie týždne a mesiace, nebude žiadne z doteraz prijatých opatrení stačiť na to, aby podnikatelia udržali svoje prevádzky, a už vôbec nie svojich ľudí,“ hovorí prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák. O prácu môže prísť až 64-tisíc zamestnancov. Celkovo ich v sektore pracuje 160-tisíc. Cestovný ruch pritom tvorí okolo tri percentá nášho hrubého domáceho produktu.

Harbuľák síce verí, že sa situácia vráti čoskoro do normálu, no bez ďalších opatrení to nepôjde. Tie, čo vláda zatiaľ predstavila, nestačia. Zväz cestovného ruchu chce preto podať požiadavky na vládu. A to nielen na obdobie pandémie, ale aj na to, keď sa chod hotelov a stravovacích jednotiek vráti do normálu.

V turizme sa očakávajú pre pandémiu obrovské straty. "Očakávame výpadok v tržbách viac ako 500 miliónov eur,“ hovorí Harbuľák. Podniky majú finančné rezervy len na mesiac a pol. Väčšina z nich tak má po mesiaci zatvorenia ešte dva tri týždne na rozhodnutie, čo ďalej.

Opatrenia vo dvoch vlnách

Zväz rozdelil opatrenia, ktoré bude žiadať, do dvoch častí. Prvá by mala prísť už teraz, druhá po otvorení prevádzok. Hovoriť by sa o nich malo už v pondelok.

No prvé, čo by sa podľa Harbuľáka mohlo otvoriť, sú letné terasy či biznishotely. Práve letná sezóna je pre domáci cestovný ruch kľúčová. "Ak nedokážeme otvoriť v letných mesiacoch, môžeme tu mať rôzne nástroje zo strany štátu, no veľká väčšina podnikov neprežije,“ hovorí Harbuľák. Medzi opatreniami je odpustenie odvodov z vyplatenej mzdy pre tých, čo museli svoje prevádzky zatvoriť. A to na celé obdobie odstávky, nielen po mesiacoch ako je to teraz. Zväz tiež žiada zrušenie podmienky, že podnik nesmie byť v ťažkostiach. A ďalej požaduje zabezpečiť preklenovacie úvery na zabezpečenie likvidity, ktoré by boli explicitne riešené aj v legislatíve, vrátane pravidiel ich čerpania.

A čo po pandémii?

Pomoc budú potrebovať aj podnikatelia po otvorení prevádzok. Zväz žiada zníženie sadzby DPH na stravovacie služby. Rekreačný poukaz by mal podľa zväzu hradiť štát. Dôležitíé však bude, aby vláda koordinovala a zladila časový harmonogram otvárania hraníc so susednými krajinami. Práve z nich k nám chodieva najviac turistov. Samozrejme, so zabezpečením hygieny. "Podnikatelia v cestovnom ruchu sú pripravení pre zabezpečenie prevencie rozšírenia ochorenia adaptovať prevádzkové a hygienické opatrenia,“ dodáva Harbuľák.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #hotely #koronavírus