Z karantény len s certifikátom imunity? V Nemecku áno

Ľudia, ktorým test odhalí v tele protilátky na koronavírus, by mohli opustiť povinnú karanténu a vrátiť sa do práce. Nemecko sa ako prvá krajina chystá vystavovať certifikáty imunity. Plošné testovanie čaká už len na schválenie.

17.04.2020 15:55
debata (3)

Jednotlivé spolkové štáty sú totiž už niekoľko týždňov v prísnej karanténe. Práve certifikáty by mohli byť pasom von z izolácie.

V najbližších týždňoch by mohli vedci z Centra pre výskum infekcií Helmholtz v Braunschweigu rozposlať státisíce testov. Tie by mali zistiť prítomnosť protilátok na koronavírus. Protilátky má len ten, ktorého organizmus koronavírus napadol a vybudoval si imunitu.

„Ľuďom, u ktorých sa preukáže imunita na vírus, by mohol byť vydaný určitý typ vakcinačnej kartičky, ktorá by zabezpečovala ich bezproblémový návrat do práce,“ vyjadril sa Gerard Krause, epidemiológ, ktorý stojí za týmto projektom. Množstvo ľudí by tak opätovne naskočilo do bežného života. Prípadne by nemecká vláda mohla uvoľniť prísne opatrenia pre oblasti, kde sa preukáže kolektívna imunita.

Testovať chce aj Londýn

Británia chce postupovať rovnako. Vláda Borisa Johnsona, ktorý bol hospitalizovaný po pozitívnom teste na koronavírus, objednala milióny domácich testov. Tie by mali odhaliť protilátky. Ak ich použitie bude povolené, už v najbližších týždňoch by sa prostredníctvom lekární a online predaja mali dostať hlavne k pracovníkom v prvej línii.

Johnson chce takto urýchliť a zjednodušiť priebeh karantény. Tú totiž po 861 štvrtkových úmrtiach predĺžili o ďalšie tri týždne.

Otázne výsledky

S testami sú však spojené problémy. Len prednedávnom muselo Španielsko vrátiť až desaťtisíce kusov po tom, čo ukazovali falošné výsledky. Testovanie na protilátky môže skomplikovať aj fakt, že si vedci stále nie sú istí, či pacient po prekonaní choroby skutočne získa imunitu, respektíve na ako dlho.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #koronavírus