Bicykle sa predávajú ako teplé rožky. Aj pre koronavírus

Ľudia sa vrhli na bicyklovanie! Bicykle sa v marci predávali viac ako rekordne. Ide dokonca o štyrikrát vyšší predaj, ako bol ten minuloročný. Ukázali to dáta internetového obchodu Alza. Zdá sa tak, že ľudia si čas v domácej karanténe krátia výletmi do prírody na dvoch kolesách. Najviac sa predávajú horské typy a tiež detské bicykle.

18.04.2020 00:10
debata (36)

Jednou z nových cyklistiek je aj čitateľka denníka Pravda Veronika. Samozrejme, on-line. "Bicykel mi kuriér doviezol domov. Rozhodovala som sa podľa ceny a kvality,“ povedala. Veronika sa rozhodla pre bicykel, aby sa udržala v kondícii a mohla športovať ďalej od ľudí.

Bicykel vyjde v e-shope Alza priemerne okolo 325 eur. Detský bicykel sa dá kúpiť aj od 115 eur. „Najpopulárnejšie, čo sa týka počtu predaných kusov, sú stále klasické horské bicykle a detské bicykle,“ hovorí Kateřina Daňková z Alzy. Potom podľa nej nasledujú elektrobicykle a všetky ostatné kategórie – ako krosové, mestské, cestné alebo skladacie bicykle.

Práve elektrobicykle si vyžadujú väčšiu investíciu. Ich ceny sa pohybujú od 890 eur. „Obľuba elektrobicyklov a ich podiel na obrate stále rastie,“ dodáva Daňková.

Mestá a cyklisti

Cyklotrasy vo svojich katastroch spravujú samosprávy. Mestá a obce ich spravujú zo svojich rozpočtov a z Integrovaného regionálneho operačného programu. Významným zdrojom financovania je aj takzvaná cyklovýzva, vysvetľuje Dan Kollár z Cyklokoalície. "Ide o príspevok na cyklistickú infraštruktúru z rozpočtu ministerstva dopravy, ktorý bol prvýkrát otvorený minulý rok v sume 13 miliónov eur,“ hovorí Kollár.

Viaceré samosprávy museli pre nárast cyklistov meniť aj svoju infraštruktúru. V hlavnom meste sa nachádzajú aj dva sčítače cyklistov. Jeden je na Viedenskej ceste a druhý na Cyklomoste slobody. Aký bol nárast cyklistov v tomto roku, ešte nebolo zverejnené. "Mnohé mestá po celom svete na to reagujú vyznačovaním dočasných cyklotrás v mestách či napríklad sprístupnením bezplatného bikesharingu,“ dodal Kollár. Chcú tak podľa neho podporiť tento zdravý spôsob dopravy.

Tisíce kilometrov

Na Slovensku je viac ako 13-tisíc km cyklotrás. Len v Bratislave sa nachádza podľa portálu Spojenaba.sk 191 cyklistických ciest s celkovou dĺžkou 987 kilometrov. Populárne cyklotrasy sú Dúbravská radiála, Dunajské nábrežie a Malodunajská radiála, pre náročnejších je to Dvořákovo nábrežie – Jelení háj – Most SNP. Populárna je aj cyklotrasa z Mlynskej doliny cez Dúbravskú cestu na Železnú studničku a do Pezinka.

V Žilinskom kraji sú vybudované úseky pre cyklistov na Vážskej cyklotrase Žiliny od hradu Budatín cez vodné dielo Žilina na začiatok obce Strečno. Úsek má dĺžku 33 km.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #bicykle #bicyklovanie #koronavírus