Sulík nechce škrtať dlhy bežných ľudí

Pripravovanú exekučnú amnestiu podporí jedna z vládnych strán len vo veľmi okresanej verzii. Štát pravdepodobne zadlženým klientom finančných domov nakoniec odpustí len úroky a poplatky. V takom prípade bude mať exekútora na krku aj naďalej viac ako milión Slovákov.

16.04.2020 16:19
muž, žena, exekúcia, Foto:
Exekútora na krku má viac ako milión Slovákov
debata (71)

„My sme aj v našom volebnom programe podporili exekučnú amnestiu. Lenže tá sa musí vzťahovať len na príslušenstvo a úroky. Dať amnestiu aj na samotnú istinu považujeme za veľký morálny hazard,“ povedal predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. V takom prípade ľudia nezvládajúci splácanie dlhov môžu počítať len s odpustením vysokých úrokov a poplatkov.

Plošnú exekučnú amnestiu vo vláde presadzuje Sme Rodina. Jej líder ešte pred piatimi rokmi vo videách na youtube sľuboval ľuďom veľkorysé škrtanie dlhov. Minulá vláda po tlaku vtedajšej opozície umožnila ľuďom vyhlásiť osobný bankrot. Ten povoľuje dlžníkom vymazať všetky dlhy v prípade, že pre nesplácanie úverov prídu v dražbe o celý svoj majetok. Jedinou výnimkou sú úvery ručené nehnuteľnosťou. Napríklad klient musí banke vrátiť 20 tisíc eur v prípade, že si vzal hypotéku vo výške 100 tisíc eur a samotný byt sa predal len za 80 tisíc eur.

Napriek tomu už aj čiastočná úverová amnestie môže pomôcť státisícom Slovákov. "Niekedy sú úroky a penále vyššie ako pôvodný dlh. Takže aj ich prípadné odpustenie bude výrazná pomoc chudobným ľuďom,“ povedala sociologička Slovenskej akadémie vied Zuzana Kusá. Nechať povinnosť vrátiť istinu bude podľa nej obrovský problém pri dlhodobo nezamestnaných. "Títo ľudia oficiálne žijú zo sociálnych dávok. Tie sú tak nízke, že väčšinou musia pracovať niekde načierno a do sociálneho systému neodvádzajú žiadne peniaze. Z tohto pohľadu je na zváženie, či dlhy vzniknuté v minulom tisícroční neodpustiť plošne a pomôcť tak chudobným ľuďom vstúpiť do oficiálneho pracovného pomeru,“ dodala Kusá. V opačnom prípade sa im do smrti budú na sociálne dávky skladať všetci pracujúci Slováci.

Nesplácané dlhy vymáhajú exekútori približne od jedného milióna Slovákov. Zároveň mnohí dlžníci majú viac exekúcií. Dôvodom sú zákony nastavené jednoznačne v prospech veriteľov. "Uvediem jeden príklad nespravodlivého stanovenia poplatkov. Ak ste napríklad desať mesiacov neplatili zdravotné odvody, tak bolo možné dať na vás desať exekúcií. Prakticky v jednej a tej istej veci, musíte desať krát zaplatiť ten istý poplatok,“ uviedol Sulík. Minister hospodárstva preto vo vláde podporí podporí odstránenie viacerých absurdností.

Aj samotní exekútori varujú ľudí pred vysokými sankciami za neplatenie dlhov, sociálnych alebo zdravotných odvodov. "Zdravotná poisťovňa si účtuje úrok z omeškania vo výške štvornásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej v deň splatnosti preddavku na poistné. Ak je nižší, úroková sadzba je vo výške 15 percent. Pokutu do výšky 3 319 eur môže dať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou poistencovi, ktorý neodvedie riadne a včas preddavky na poistné,“ uvádza na svojej webovej stránke Slovenská komora exekútorov.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #dlhy #Richard Sulík #exekučná amnestia