Sulík chystá pomoc pre cestovky

Ministerstvo hospodárstva pripravuje pomoc pre cestovné kancelárie. Malo by ísť o odklad zájazdu o 18 mesiacov. Ľudia by tiež mohli stornovať dovolenku bez uplatnenia sankcií. „Zároveň hľadáme mechanizmus ako pomôcť bezúročnými pôžičkami cestovným kanceláriám, aby sa pre mimoriadnu situáciu nedostali do úpadku,“ povedal štátny tajomník rezortu Ján Oravec.

15.04.2020 10:37 , aktualizované: 14:45
debata (13)

Cestovný ruch totiž patrí pre celosvetovú pandémiu koronavírusu k najviac postihnutým sektorom. Ministerstvo hospodárstva chce takto pomôcť cestovným kanceláriám na Slovensku, ale aj ich klientom, ktorí nemohli a nebudú môcť pre koronavírus vycestovať. O legislatívnych návrhoch má čoskoro rokovať vláda. „Cestujúci si budú môcť po dohode s cestovnou kanceláriou vybrať odklad alebo odstúpenie od zmluvy o zájazde bez uplatnenia sankcií. Diskutujeme o umožnení odkladu o 18 mesiacov,“ povedal Oravec.

Rezort hospodárstva na návrhu pracuje na základe rokovania a dohody so zástupcami ministerstva dopravy, Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr (SACKA), Zväzu cestovného ruchu SR (ZCR SR) a Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO). „Snažíme sa o také riešenie, aby nebola ohrozená platobná schopnosť cestovných kancelárií a poisťovní, a zároveň aby sa dodržala úroveň ochrany cestujúceho nastavená súčasnou legislatívou,“ povedal Oravec.

„Návrhy fungovania náhrad za zrušené zájazdy sú v tomto čase predmetom odborných rokovaní na úrovni dotknutých ministerstiev,“ hovorí Eva Jacková zo Slovenskej asociácie poisťovní. Konečná podoba návrhu zákona ešte nie je známa. Aj preto sa Jacková zatiaľ nechce vyjadrovať k hypotézam pripravovaného zákona o pomoci cestovným kanceláriám.

Cestovné kancelárie riešia dve skupiny klientov. Ide o tých, ktorí už v súčasnosti alebo v blízkej dobe mali cestovať, ich zájazdy sú zrušené, ale klienti za ne zaplatili. Druhú skupinu tvoria klienti, ktorí majú zaplatené zálohy prevažne letných zájazdov. V prípade prvej skupiny je potrebné nastaviť mechanizmus a pomoc zo strany štátu tak, aby neboli ohrozené cestovné kancelárie. Zájazdy na letnú sezónu sa v súčasnosti nerušia. Túto problematiku bude riešiť práve pripravovaný legislatívny návrh.

Denník Pravda oslovil aj zástupcov cestovných kancelárií.

VIDEO: Pozrite si reláciu Ide o peniaze, kde sme o dovolenkách a stornopoplatkoch hovorili s cestovateľkou a blogerkou, ktorú mnohí poznajú pod menom Janka Travelhacker.

Video
Ide o peniaze: S cestovateľkou Jankou Travelhacker o tom, ako neprísť o peniaze za dovolenky v čase pandémie.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné kancelárie #koronavírus