Hotely majú pre pandémiu dobré časy za sebou

Vlani domáce hotely lámali rekordy v počtoch návštevníkov. Teraz sa topia v problémoch a bojujú o prežitie. Za všetko môže koronavírus.

14.04.2020 11:28
debata (6)

Ani vyhliadky pre cestovný ruch nevyzerajú ružovo. Dá sa tak rátať aj s tým, že pandémia sa podpíše aj pod nižšie investície do hotelov po celom svete. Už teraz sa pozastavujú obchody, čo sa mali uzavrieť už v tomto roku. „Investori sa momentálne rozhodujú, či vo svojich akvizíciách budú pokračovať,“ hovorí partner a vedúci real estate tímu CMS Slovensko Michal Huťan. Ešte na začiatku roka sa dokončilo šesť veľkých transakcií v celkovej hodnote 297 milióna eur. Išlo o investície v Budapešti.

Čo spraví pandémia s hotelmi? „Je čoraz ťažšie predvídať úplný dopad pandémie na sektor hotelov v celej strednej a východnej Európe,“ povedal Huťan. Očakáva však, že investície do hotelového sektoru sa obnovia až po vyriešení koronavírusovej krí­zy.

Bratislave sa vlani darilo

Bratislava je jedným zo štyroch hlavných miest v regióne, kde vlani rástli príjmy za izbu. A to takmer o pätinu. Hlavné mesto malo aj najvyššiu priemernú dennú sadzbu. Pričom narástla o 22,1 percenta oproti predchádzajúce­mu roku.

Pod nadpriemerný rast sa podpísalo zníženie sadzby DPH od januára minulého roka z 20 na 10 percent. A tiež organizovanie Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v máji 2019. Vďaka tomuto podujatiu sa zvýšila priemerná denná sadzba za izbu o 32,8 percenta za mesiac.

Investície v hlavnom meste Slovenska do hotelov vyniesli investorom výnosy vo výške 6,5 percenta v roku 2019, podľa výročnej správy Cushman & Wakefield a medzinárodnej advokátskej kancelárie CMS. „Bratislava sa tak stala tretím najvýnosnejším miestom pre investície do hotelového segmentu v našom regióne,“ hovorí Huťan.

Aj u našich susedov v Prahe, Budapešti a Varšave získali investori výnosy z hotelov 5 – 6 percent. „Hlavnými dôvodmi vyšších výnosov v našom regióne boli napríklad rozsiahle investície v oblasti realitného trhu vo Varšave, či nižšia sadzba DPH za ubytovacie služby v hoteloch v Maďarsku a na Slovensku,“ dodáva Huťan.

  • Najobľúbenejšími hotelmi pre investorov v regióne strednej a východnej Európe boli hotely strednej a vyššej kategórie
  • Očakávané investície pre tento rok boli pôvodne v hodnote 2 miliardy eur.

ZDROJ: Cushman & Wakefield, CMS

Dobre už bolo

V minulom roku slovenský hotelový sektor zaznamenal 1,4 miliardy eur transakcií. Začiatkom roka 2020 sa očakávali ešte vyššie investície. Vírus však zasiahol aj slovenských hotelierov. Aktuálne sú u nás všetky ubytovacie jednotky zatvorené.

V minulom roku trh ovládali európski investori. Ich investície do hotelov v strednej a východnej Európe tvorili 84 percent. Medzi investormi rástla konkurencia, pričom dôležitými faktormi boli flexibilita a schopnosť rýchlej reakcie. Najväčšia transakcia v regióne strednej a východnej Európe bol nákup hotela InterContinental Prague za 225 miliónov eur.

Aký bol minulý rok pre hoteliérov?

Investície v sektore boli vlani rekordné. Na Slovensku sa hodnota transakcií v segmente hotelov zdvojnásobila z 8,9 milóna eur v roku 2018 na 17,1 milióna eur v roku 2019.

Hotelový sektor v našom regióne dosiahol vlani rekord s objemom investícií vo výške 1,4 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hotely #koronavírus