Mestá a obce škrtia pre koronavírus výdavky

Zlaté roky sa skončili. Pandémia samosprávy viac ako nemilo prekvapila. Nejde pritom len o starosti o bezpečnosť obyvateľov či výstavbu, ale aj o obecnú kasu.

14.04.2020 06:00
debata (7)
Veľké výpadky príjmov očakáva Žilina. Môže ísť... Foto: SHUTTERSTOCK
Źilina Veľké výpadky príjmov očakáva Žilina. Môže ísť až o 10 miliónov eur.

"Investície, ktoré sme naplánovali na rok 2020, budeme musieť zredukovať,“ hovorí starostka obce Benkovce v okrese Vranov nad Topľou Viera Pavlišková. Obec chcela tento rok opravovať hygienické zariadenia tamojšej škôlky, zatepľovať polyfunkčnú budovu a opraviť miestne cesty. Benkovce boli tesne pred podpisom zmluvy na výstavbu bytov na prestupné bývanie. "Posúvajú sa termíny realizácie o štyri až šesť mesiacov,“ hovorí Pavlišková. Podľa odhadov príde obec takmer o tretinu príjmu z podielových daní.

V obci Trenčianske Mitice stojí údržba chodníkov, ale aj oprava strechy kultúrneho domu. "Riešiť to budeme, až sa ustáli situácia,“ hovorí starostka Jana Šebáňová. Už teraz je podľa nej jasné, že pre výpadok príjmov si obec bude môcť dovoliť zabezpečovať len základné úlohy. A to vývoz komunálneho odpadu, energie a starostlivosť o cintoríny. "Hlavnou položkou budú mzdové náklady, nakoľko pracovníci predškolských zariadení sú hradení z rozpočtu obce,“ hovorí Šebáňová.

O nič lepšie situácia nevyzerá ani v mestách. Mestské kasy budú niekde ľahšie o milióny eur. Hlavné mesto ráta aj s mínusom vyše 17 miliónov eur, Žilina vyše desať miliónov eur. Ešte pesimistickejšie sú Košice, kde prvé prepočty hovoria až o 40-miliónovom poklese príjmov. Odhady zverejnilo mesto na svojich stránkach začiatkom apríla.

Ako na tom obce a mestá sú, napovie presnejšie júnová daňová prognóza. Tá posledná s koronavírusom nerátala. A počítala skôr s vyššími príjmami z podnikania aj napriek spomaľovaniu ekonomiky.

"Prevod výnosu dane z príjmov fyzických osôb do rozpočtov miest a obcí v apríli 2020 dosiahne výšku približne 173,072 milióna eur, čo bude o 12,597 milióna eur menej, ako bolo poukázané mestám a obciam v apríli 2019,“ povedal hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. Ide tak o takmer sedempercentné zníženie. To však pravdepodobne nebude všetko. Mestá a obce tak nebudú mať veľmi na výber. Dá sa čakať nielen odklad, ale aj rušenie investícií.

Státisíce aj milióny

"Celkovo očakávame rozpočtový dosah skôr v desiatkach ako v jednotkách miliónov eur,“ povedal hovorca hlavného mesta Peter Bubla. Bratislava však podľa neho zatiaľ neplánuje stopnúť investičné projekty, hoci pri niektorých možno dôjde k posunu. Výpadok podielových daní by mohol byť podľa vývoja situácie podľa hrubých odhadov okolo 5 až 17 miliónov eur. Z dane z ubytovania v bratislavských hoteloch vypadne mestu pre pandémiu jeden až dva milióny eur. Ďalšie mínusy budú pre zatvorené múzeá, zoo či zrušené podujatia.

"Žilina predpokladá veľké výpadky, jednak na úrovni podielových daní, kde najhorší scenár predpokladá aktuálny výpadok až 10 miliónov eur, ako aj na úrovni miestnych daní, kde aktuálny výpadok môže byť okolo 1,5 milióna eur,“ povedal hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Hrozí tak podľa neho krízový režim a obmedzené možnosti pre aktivity samosprávy. Žilina zrušila nielen mestské divadlo, plaváreň, ale aj výrazne obmedzila mestskú dopravu. "Je pravdepodobné, že mesto obmedzí väčšinu investičných aktivít, pretože na ne jednoducho nebude mať finančné zdroje,“ hovorí. To sa zatiaľ netýka eurofondových aktivít – len desatina nákladov na ne je z mestskej kasy.

Rozpočet už prehodnocujú aj v Skalici. „Prehodnocujeme všetky projekty, či je ešte možné v nich pokračovať. Do konca júna sa v meste nebudú organizovať žiadne spoločenské podujatia, čo predstavuje ďalšie výpadky príjmov,“ povedala pre agentúru TASR primátorka mesta Anna Mierna. Mesto už obmedzilo obstarávanie tovaru, prác aj služieb. Uskutočňujú sa jedine investície podporené z únie.

Výpadok príjmov čaká aj Banská Bystrica. Teraz má však podľa hovorkyne banskobystrického primátora prednosť riešenie situácie. Potom bude nasledovať ekonomická analýza a riešenie. "Zatiaľ neuvažujeme ani o zrušení plánovaných investícií financovaných vďaka eurofondom,“ povedala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Odložené miestne dane

Pandémia narobila šarapatu aj v mestách. Prešov očakáva výpadok príjmov z podielových daní aj 11 miliónov eur. V prepočtoch vychádza z odhadov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. "V závislosti od poklesu HDP a dĺžky trvania pandémie aktuálne rátame s tromi možnými variantmi ekonomických dosahov, a to s výpadkom príjmov v sume 2,4 milióna eur, 6,5 milióna eur alebo 11 miliónov eur,“ povedal hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. Takýto úbytok peňazí už mesto výrazne pocíti.

No i tak sa Prešov rozhodol vyjsť svojím obyvateľom v ústrety a posunul prvú splátku miestnych daní predbežne na júl a august tohto roka. Prešov chce pokračovať v práci na europrojektoch, ktoré sa už realizujú, bez zmeny termínu. Zachovať chce aj zvyšné. Otázny však zostáva termín. "V prípade tých projektov, pri ktorých sa realizácia hlavných aktivít ešte nezačala, zvažujeme podanie žiadosti o zmenu harmonogramu projektu,“ hovorí Tomek. Ísť by malo o zmenu zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku.

Splatnosť miestnych daní posúvala aj Nitra. Poplatky za komunálny odpad sú rozložené do dvoch splátok. "Vzhľadom na bezprecedentnú krízu sme rozložili do troch splátok aj daň z nehnuteľnosti,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek. Termín pritom mesto posunulo zo septembra na november.

Zatiaľ sa držia

Investície nerušila nateraz ani obec Turecká v Banskobystrickom okrese. "Uvidíme, ako sa situácia bude vyvíjať v ďalších týždňoch a mesiacoch,“ povedala Eva Turčanová z tamojšieho obecného úradu. Ten funguje v obmedzenom režime. A to aj pre veľký pohyb ľudí, čo nemajú v obci trvalý pobyt, len tu vlastnia nehnuteľnosť. Miestne dane a poplatky sa v obci zatiaľ platia podľa bežného harmonogramu. Ostatné záleží na tom, ako dlho situácia potrvá.

Zatiaľ optimisticky znie starosta obce Banské v okrese Vranov nad Topľou Stanislav Maloš. "Sme si vedomí, že nastane omeškanie platieb daní, veríme, že sa situácia zmení a všetko sa dá do normálu,“ hovorí. Obec má cez eurofondy rozpracovaných viacero projektov. Tesne pred dokončením je zberný dvor. V tomto čase sa majú začať práce na rekonštrukcii obecnej budovy. Tá by mala byť hotová do konca júna. Aj v Banskom zabezpečovali rúška. Zrušili aj viacero podujatí.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #výdavky #mestá a obce #koronavírus