Stiahnuté video šéfa Bubo porušilo etický kódex

Ani nie pred mesiacom, obletelo Slovensko kontroverzné video šéfa cestovnej kancelárie Bubo Ľuboša Fellnera. Dohra na seba nenechala dlho čakať. Videu sa venovala Arbitrážna komisia rady pre reklamu, ktorá rozhodla, že reklama porušuje etický kódex v štyroch bodoch. Ako prvý o tom informoval portál O médiach.com.

13.04.2020 09:14
debata (11)

Fellner vo videu nabádal ľudí na kúpu zájazdu od jeho cestovky, pričom strašil pandémiou. Nahrávka vyvolala vlnu pobúrenia. Cestovke nepridalo ani druhé zverejnené video. V ňom šéf Bubo pre zmenu odporúčal pitie lipového čaju pomôže ľudom. Obe nahrávky nakoniec cestovka stiahla.

„Prešiel som všetky krajiny našej planéty, do jednej a cestovateľská medicína je mojím hobby,“ hovoril vo videu Fellner. Odvolával sa pritom na dlhoročnú prax v cestovnom priemysle. A tiež svoje medicínske vzdelanie. To mu však pri posudzovaní nahrávky nepomohlo.

„Komisia neupiera zadávateľovi prezentovať sa formou svojich vlastných skúseností, či vyjadrenia osobného názoru, avšak zároveň má za to, že pokiaľ v rámci oficiálneho videa vystúpi hlavný predstaviteľ a zástupca nejakej spoločnosti, mali by byť jeho tvrdenia a teda aj reklama pripravované s pocitom zodpovednosti voči spotrebiteľom,“ informuje Arbitrážna komisia Rady pre reklamu.

Komisia vyhodnotila ako nevhodné aj tvrdenia, o tom aký bude stav pandémie na Slovensku v marci. Vo videu totiž z úst šéfa bubo odznelo aj: "Na Slovensku, napriek všetkým opatreniam bude v marci exponenciálne pribúdať počet nakazených a počet mŕtvych. Na Slovensku bude v marci veľmi zle.“ Podľa komisie bol tak zneužitý motív strachu z nákazy.

Cestovka sa v polovici marca za stiahnuté nahrávky ospravedlnila. "Videá boli formulované veľmi nešťastne a neprístojne k situácii. Naším zámerom nebolo nikoho uraziť či dotknúť sa ho. Všetkým dotknutým sa ospravedlňujeme,“ uviedla vtedy pre denník Pravda.

Cestovka už zrušila do konca apríla všetky zájazdy do Číny, Talianska a Iránu. Svojím klientom ponúkla možnosť vrátiť peniaze v plnej výške, alebo vybrať si inú cestu z našej ponuky.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovná agentúra #video #koronavírus