Minister dopravy: Napriek kríze postavíme tisícky nájomných bytov

Pribudnú tisícky nájomných bytov? Nový minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) sa dušuje, že áno. Do dvoch – troch rokov chce stavať tri až päť tisíc nových nájomných bytov ročne. "Ak naštartujeme proces výstavby,tak o rok, možno o dva až tri roky pribudne 3-tisíc bytov ročne. To bude to super. Ak to bude 5-tisíc bytov, bude to fantastické,“ hovorí Doležal. Predpokladá, že práve výstavba nájomných bytov môže pomôcť naštartovať ekonomiku po kríze.

10.04.2020 12:22 , aktualizované: 11.04.2020 10:33
debata (17)

Hoci minister dopravy už upustil od megalomanských plánov šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára, aj tak ide o odvážne plány. Podiel nájomných bytov je na slovenskom realitnom trhu žalostne nízky. A rozhodne nepribúdajú v tisíckach, čo sa naposledy stalo tak pred desiatimi rokmi. Dnes možno hovoriť skôr o stovkách či desiatkach dostavaných nájomných bytov ročne. „Pre mňa je dôležité nastaviť funkčný a udržateľný systém, aby aj po zmene vlády ostal zachovaný spôsob a tempo výstavby,“ hovorí Doležal. Priznáva však, že systém nájomného bývania treba skvalitniť. Len tak sa môžu zbaviť svojej neblahej povesti ako bývanie pre sociálne slabšie rodiny.

Ako príklad dobrej praxe uvádza minister dopravy Nové mesto nad Váhom, ktoré má dve tisíc nájomných bytov. No na Slovensku ide skôr o výnimku. Vo väčšine miest sa na takéto bývanie čaká roky. Za nájomné byty od mesta či obce sa mesačne platí o stovky eur menej ako pri komerčných nájmoch. Výhodne vychádza nájomné bývania j v porovnaní s hypotékou.

Bratislava má vo vlastníctve a vlastnej správe 878 bytov. Ďalších 1 036 mestských nájomných bytov je v správe mestských častí. Tie však vlastnia ešte 421 svojich nájomných bytov. Bratislava už robí projekty na rekonštrukcie ďalších viac ako 200 bytov. Stavať sa však nechystá. "Hlavné mesto nemá dostatok voľných plôch vhodných na výstavbu, tie najvhodnejšie sú v rukách developerov,“ povedal Peter Bubla hovorca hlavného mesta. Okrem toho sú metské pozemky nevysporiadané, dodáva .

Podobne je na tom aj Banská Bystrica. Mesto má 314 nájomných bytov. Ani tu sa výstavba nechystá. Rovnako ako v hlavnom meste aj Banskej Bystrici chýbajú vhodné pozemky.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné byty #minister dopravy