Sulík chce otvárať obchody. Dovolí mu to Matovič?

Hneď po Veľkej noci bude krízový štát rokovať o možnosti otvorenia ďalších predajní. V hre je otvorenie takmer všetkých zatvorených prevádzok s výnimkou veľkých obchodných centier, reštaurácií, barov a športových podujatí. Takýto razantný reštart ekonomiky vo vláde presadzuje minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Otázne zostáva či presvedčí premiéra Igora Matoviča. Ten, zdá sa, zastáva skôr opačný názor.

09.04.2020 13:30 , aktualizované: 15:14
Euro a prvé platby v obchode Foto:
O otvorení veľkých obchodných centier momentálne vo vláde neuvažuje nikto.
debata (106)

"Moja osobná predstava je, aby sme otvorili všetky predajne, ktoré nie sú v obchodných centrách. S ňou pôjdem na krízový štáb a samozrejme konečné rozhodnutie odborníkov môže byť iné,“ povedal podpredseda vlády a minister hospodárstva Richad Sulík. Veľa bude závisieť aj od toho ako sa bude koronavírus šíriť počas Veľkonočných sviatkov. "Určite je potrebné otvárať predajne a otázkou je len to, kedy je ten správny termín,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme Rodina).

Pomoc dostanú aj veľkí

Vo štvrtok sa vláda zhodla na tom, že je potrebné súčasnú pomoc umožniť čerpať aj veľkým podnikom. "Padli bariéry na ich čerpanie a v prípade poklesu tržieb môžu o štátnu podporu žiadať aj veľké firmy. Rozšírenie tohto opatrenia nás bude stáť desiatky až stovky miliónov eur,“ povedal minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

Doteraz mohol štát jednému podniku prispieť na mzdy zamestnancov maximálne 200 tisíc eur. "Zároveň chcem upozorniť, že budúci týždeň predstavíme ešte jednu schému štátnej pomoci. Na jej základe si samotní podnikatelia budú môcť vybrať, čo je pre nich najvýhodnejšie,“ dodal Krajniak.

Tisíce žiadostí

Podľa údajov ministerstva práce o štátnu pomoc len počas prvých troch dní tohto týždňa požiadalo 6 305 podnikateľov. "Ľudia sa nemusia obávať, že ak žiadosť nepodajú hneď, tak prídu o peniaze. Neexistuje žiadny konečný termín na podanie žiadosti,“ ubezpečil Krajniak.

Najväčší príspevok pokrývajúci až 80 percent mzdových nákladov zamestnancov dostanú tí podnikatelia, ktorí museli svoje obchody zavrieť na základe rozhodnutia štátu. V tomto prípade je výška maximálnej podpory na jedno pracovné miesto stanovená na sume 1 100 eur. O niečo menšiu finančnú pomoc dostanú firmy, ktorým pre koronavírus klesli tržby. V tomto prípade sa príspevky na jedného zamestnanca za straty dosiahnuté v mesiaci marec pohybujú od 90 do 270 eur. Konkrétna výška závisí od toho, či tržby klesli o 10 alebo 40 percent. V apríli sa príspevky budú pohybovať vo výške od 180 do 540 eur. Zároveň, sa ale aj sprísňujú podmienky získania a pokles tržieb musí byť od 20 do 80 percent.

Video: Pozrite sa kto je za a kto proti otváraniu obchodov?

Video

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #Richard Sulík #Igor Matovič #koronavírus