Coworkingy v čase pandémie fungujú len pre členov

Neľahká situácia, do ktorej pandémia koronavírusu priviedla startupistov a živnostníkov, nepraje ani coworkingom. Ich priestory totiž na prácu využívali práve tí. Niektoré z nich sú pre opatrenia úplne zavreté, iné fungujú v obmedzenom režime. Ich prežitie tak bude záležať od toho, ako dlho súčasný stav potrvá.

10.04.2020 08:00
debata

„Najskôr sme priestory úplne uzavreli a po dôslednej dezinfekcii, sme ich čiastočne sprístupnili našim členom,“ povedala pre denník Pravda Sandra Hemzová, COO jedného z populárnych priestorov v Bratislave Campus coworking. Takmer všetci však podľa nej rešpektujú situáciu a ostávajú doma. Čo je ale dobré pre zníženie rizika prenosu ochorenia, nie je ideálne pre biznis postavený na báze zdieľaných pracovných priestorov. V dnešnej situácii aj väčšina skalných radšej ostane doma. „Priestory navštevujú zväčša v prípade, keď si potrebujú niečo vyzdvihnúť,“ povedala Hemzová.

Podobnú skúsenosť má aj Michaela Hrnčiarová, zakladateľka Coworking Cvernovka v Bratislave, ktoré funguje v rámci komunitného centra Nová Cvernovka. Priestory môžu využívať len stáli členovia, aj tí tak však robia v obmedzenom počte. „Na chodbách musia nosiť rúška a rukavice. Zložiť si ich môžu za svojím stolom,“ povedala Hrnčiarová. Väčšine však vypadli príjmy od ľudí, ktorí si miesto prenajímali len na deň a sedeli v otvorenom zdieľanom priestore, ktorý v súčasnosti nie je bezpečný. „Tento stav pre nás nie je ľahký, prišli sme totiž aj o príspevky za podujatia,“ dodala zakladateľka. Podobná situácia je však aj mimo hlavného mesta.

Trnavský coworking Nádvorie preto pre klientov vytvoril krátke spoty pod názvom „Nádvorie Online“ , ktoré majú členom aj nečlenom pomôcť prežiť v zdraví. Podľa slov Nikoly Kozmovej, manažérky priestorov, sa online podpora zameriava hlavne na poskytovanie podnikateľských rád. „Cítime, že sú všetci členovia v strese a majú veľa otázok,“ povedala. Aj preto už po Veľkej noci chystajú malý komunitný event len pre členov, ktorý by mal mnohým pomôcť zorientovať sa v bezprecedentnej situácii.

WeWork v ťažkostiach

Koronavírus skomplikoval situáciu aj cowokringovým gigantom. Jeden z najznámejších a najväčších vo svete, WeWork, bude zrejme musieť zavrieť svoje prevázdky. Tie doteraz poskytovali pracovné priestory 662-tisícom členov po celom svete. WeWork sa po výskyte prvých prípadov snažil k situácii pristupovať bez väčších rozruchov, nakoniec sa mu však ľudia začali vyhýbať aj sami.

Dnes tak väčšina jeho prevádzok funguje v obmedzenom režime, bez poskytovania raňajok a kávy a s častejšou dezinfekciou. Zamestnanci spoločnosti zároveň dostali povolenie pracovať z domu. Pre množstvo ľudí je však zdielaný priestor na prácu v tejto situácii posledné miesto, kam by dobrovoľne šli. Pre svetový gignat to v nadväznosti na už existujúce finančné problémy môže znamenať smrť. SoftBank, ktorá donedávna nad spoločnosťou držala ochrannú ruku, totiž len prednedávnom odstupila od dohody odkúpenia podielov spoločnosti za tri miliardy eur.

Hodnota spoločnosti bola pritom ešte v januári 2019 47 miliárd dolárov (približne 43 miliárd eur). Jej zakladateľ a súčasný riaditeľ Adam Neumann však nikdy peniazmi nešetril. Problém mu nerobilo ani zaplatiť let dvom tisíckam svojich zamestnancov z 15 rôznych krajín na to, aby strávili tri dni na anglickom vidieku. Jeho charizma však s kopiacimi sa problémami a neistou budúcnosťou opadáva.

Podstatná bude schopnosť splácať

Ako, a či vôbec, budú fungovať po pandémii, je otázne. Ich budúcnosť stojí na tom, či klienti budú schopní naďalej platiť za svoje miesto. „Záleží od toho, ako budú veľké firmy schopné splácať faktúry naším členom, ktorí sú ich dodávatelia. Už teraz však v tomto smere registrujú značné problémy,“ vyjadrila sa Hrnčiarová z Coworking Cvernovka.

V poslednej dobe sa pritom tento typ pracovných priestorov tešil neuveriteľnej obľube. Len za posledných päť rokov ich počet na Slovensku presiahol tridsať. Najviac z nich vzniklo v Bratislave, zastúpenie však majú už aj v každom väčšom meste. Celosvetovo ich podľa portálu Statista na prácu v roku 2020 využívalo približne o 128-krát viac ľudí ako v roku 2010, kedy sa ich počet pohyboval niekde v rozmedzí 21 000.

Ak by svojich klientov stratili úplne, stále sa môže karta otočiť. A to v prípade, že súčasná situácia zmení pracovnú kultúru. Experti totiž v pandémii vidia aj príležitosť na to, aby sa zredukovalo množstvo open space kancelárií a zamestnanci radšej pracovali diaľkovo. Napríklad aj z coworkingu. Pre tie z nich, ktoré prežijú, by to znamenalo zvýšený dopyt, a pre záujemcov zase zníženie cien. „Momentálne tento dopyt aktívne neprichádza, predpokladáme však, že podobná situácia môže prísť trošku neskôr, keď sa spoločnosti a firmy otrasú zo súčasnej situácie,“ povedala Hemzová.

debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #koronavírus #coworking