Štát hodil chudobných živnostníkov cez palubu

Štát pri svojich opatreniach akosi zabudol na ľudí, čo pracujú na živnosť, no zarábajú minimálne. Nateraz je totiž pomoc podmienená platením dôchodkových odvodov. Tie ale nemusia platiť tí, čo vlani na živnosť zarobili maximálne 6 078 eur. Teda priemerne okolo 506 eur mesačne. Živnostníci s takýmto zárobkom si povinne platia len minimálne zdravotné odvody vo výške 70,91 eura.

08.04.2020 17:00
Alžbeta Zúziková Foto: ,
Státisícom živnostníkov prikázal štát zatvoriť prevádzky. Napriek tomu nie všetci dostanú od vlády aspoň čiastočnú kompenzáciu príjmov.
debata (80)

Chudobní živnostníci nárok na peniaze od štátu nemajú ani v prípade, že na príkaz museli zavrieť svoje prevádzky. Jednou z nich je aj čitateľka denníka Pravda Andrea z Košíc. "Štát mi ako živnostníčke prikázal zatvoriť malú prevádzku masáže. Tak som zo dňa na deň prišla o všetky príjmy,“ hovorí. Veľa nezarábala ani pred príchodom pandémie, takže si platila len zdravotné odvody.

Andrea sa nemôže spoľahnúť ani na pomoc rodiny, je totiž rozvedená a žije sama. Márne sa snaží zohnať brigádu. "Dnes mi nikto nevydá preukaz zdravotnej spôsobilosti, a tak mám nulovú šancu zamestnať sa v sektore potravinárstva,“ hovorí Andrea.

Zďaleka nie je sama. Podobným problémom čelia tisícky drobných živnostníkov. Na zaplatenie základných vecí ako nájom alebo potraviny si mnohí z nich, ak nezasiahne vláda, budú musieť zobrať drahé pôžičky.

Zdá sa, že vláda nie je k ich problémom úplne hluchá. Nateraz im odpustila podmienku uhradených odvodov za február. "Počúvame pripomienky od ľudí, ktorí sa ocitli v ťažkej situácii. Postupne ich prehodnocujeme a zapracúvame do našej pomoci, aby sme pomohli naozaj všetkým, ktorí to potrebujú,“ povedal minister práce Milan Krajniak.

Podmienka odvodových povinností do Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne platila pre každého žiadateľa o príspevok, nielen pre živnostníka. "Žiadateľ splnenie tejto podmienky čestne vyhlasuje v žiadosti o príspevok,“ povedal Michal Stuška, hovorca ministerstva práce.

Výnimku majú aj tí živnostníci, ktorí sociálne odvody neplatia v rámci takzvaných odvodových prázdnin. Tie platia počas prvého roka podnikania. Štát zároveň živnostníkom umožnil dočasne odložiť platbu sociálnych odvodov od marca do júna tohto roka. Tento odklad zároveň neruší nárok na získanie štátnej pomoci.

Chudobní podnikatelia môžu v krajnom prípade zrušiť živnosť a žiť zo sociálnych dávok. Aktuálne má človek bez detí a vlastnej strechy nad hlavou nárok na príspevok vo výške 66,30 eura. V prípade, že má aj dieťa, dávka v hmotnej núdzi stúpne na 126,30 eura. Zároveň rodič dostane aj príspevok na dieťa vo výške 23,52 eura.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #podpora #živnostníci #koronavírus