Pekné rúška na počkanie šije cestovná kancelária

Rúško s vlastným obrázkom či vyšitým logom? Presne také nájdete v ponuke Pekneruska.sk. Za firmou stojí cestovná kancelária DAKA, ktorá začala šiť rúška, aby prežila ťažké časy. V cestovnom ruchu to totiž teraz nevyzerá ružovo. Spoliehať sa nedá ani na letnú sezónu či jeseň. Šikovný človek sa však nestratí. Namiesto zájazdov tak firma začala vyrábať rúška. A to nie hocijaké, ale pekné.

08.04.2020 18:00
debata (26)
Za e-shopom Pekneruska.sk stojí cestovná... Foto: pekneruska.sk
rúško z pekneruska.sk Za e-shopom Pekneruska.sk stojí cestovná kancelária DAKA, ktorá začala šiť rúška, aby prežila ťažké časy.

Ako sa to celé začalo? "Keď som povedal, poďme šiť rúška, všetci sa mi najprv smiali,“ hovorí konateľ cestovnej kancelárie DAKA David Gavaľa. Cestovný ruch však na klinec nezavesil, dúfa, že sa k nemu čoskoro vráti. A rúška budú len dočasným riešením. Práve tie však zabezpečili rodine prežitie vo chvíľach, keď sa im rodinná cestovka zrútila.

Teraz už šijú na dve zmeny, v podstate celé dni. "Hneď prvý deň sme mali 480 objednávok,“ hovorí Gavaľa. Začali s klasickými rúškami, teraz však už ponuku rozšírili. "Najväčší hit sú rúška s vyšívaným znakom, presne také, ako má premiér Igor Matovič,“ hovorí konateľ. Od soboty je v ponuke aj v čiernom vyhotovení.

Najnovšie e-shop Pekneruska.sk ponúka aj rúška s potlačou. "Ľudia si môžu sami vybrať, čo im na rúško vytlačíme – nápis alebo fotku,“ hovorí Gavaľa. A to všetko z donáškou do 24 hodín v Bratislave a okolí. Pri objednávke nad 50 eur je doručenie bezplatné.

V ponuke sú aj rúška v rôznych farbách. Foto: pekneruska.sk
rúško z pekneruska.sk V ponuke sú aj rúška v rôznych farbách.

V ponuke sú aj balíčky viacerých kusov, ku ktorým firma pribalí aj dezinfekčný prostriedok. Kúpiť sa dajú aj rúška pre deti vo veselých farbách.

Jedno euro na dobrú vec

Teraz sa už v šití nezastavia. Objednávky stíhajú len tak-tak. "Dopyt je obrovský, objednávky máme denne na tisíce kusov,“ hovorí Gavaľa. Trh je presýtený klasickými rúškami, a keďže zdá sa, ich budeme musieť nosiť ešte dlho, ľudia radi siahnu po niečom onakvejšom. Vo firme sa tak šije celé dni. A to na dve zmeny.

V ponuke sú aj balíčky viacerých kusov, ku... Foto: pekneruska.sk
rúško z pekneruska.sk V ponuke sú aj balíčky viacerých kusov, ku ktorým firma pribalí aj dezinfekčný prostriedok.

"Krajčírkam meriame teplotu, zabezpečili sme ich firemnými rúškami,“ hovorí konateľ. Zo šoférov rodinnej cestovky sa stali kuriéri. Ani tí sa veru nezastavia. Objednávky rádovo v stovkách kusov majú aj od firiem. Tie chcú pre svojich ľudí rúška s logom spoločnosti.

Firma však myslí aj na iných – z každého rúška putuje 1 euro na rúška pre tých, čo ich najviac potrebujú. Celkovo tak darovali už dve tisícky rúšok. A to do nemocníc, neziskovým organizáciám, ale aj dopravnej zdravotnej službe.

E-shop mal hneď v prvý deň 480 objednávok. Foto: pekneruska.sk
rúško z pekneruska.sk E-shop mal hneď v prvý deň 480 objednávok.

Cestovka na kolenách

Storná zájazdov a nulový predaj, tak vyzerá dnešná realita v cestovnom ruchu. Neobišla ani cestovnú kanceláriu DAKA. "Ľudia absolútne nenakupujú, tri týždne sme žiadny zájazd nepredali,“ hovorí Gavaľa. Aspoň akú-takú úľavu dostali od lízingovky na autobusy. No stále nejde o úplné odloženie. Cestovke veľmi nepomohlo ani to, že práve cez ňu bol v Benátkach syn prvého pozitívne testovaného pacienta na Slovensku. Na cestovnú kanceláriu sa obrátil hnev ľudí. A tým je jedno, že doteraz nie je isté, či koronavírus doviezol ich autobus. Zájazd sa totiž konal v čase, keď o nejakom šírení v Benátkach neboli informácie. Neexistovalo ani oficiálne varovanie.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovná kancelária #koronavírus