Heger: Uvedomujeme si, že ekonomická kríza zasiahla aj samosprávy

Ekonomická kríza zasiahla aj samosprávy, pokles ekonomiky sa odráža i na poklese ich príjmov. Je preto potrebné prebrať riešenia situácií aj na tejto úrovni. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii po stretnutí s predstaviteľmi samosprávnych krajov minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

08.04.2020 14:28
debata (1)

Dialóg bude podľa Hegera intenzívne pokračovať, nasledovať budú aj stretnutia so zástupcami miest a obcí. Kríza podľa jeho slov preskúšala všetky základy, pričom nie všetky to ustáli. „Budeme musieť byť omnoho flexibilnejší, to automaticky ukazuje, že financovanie bude skúšané, a preto ho musíme zohľadniť,“ naznačil minister s tým, že daňový mix tak, ako je nastavený, je veľmi neflexibilný.

Samospráva je podľa neho „predĺženou rukou“ štátnej správy, preto je kľúčovou spolupráca. Podotkol, že výpadky príjmov aj v tomto prípade nie sú zanedbateľné. S predstaviteľmi samosprávnych krajov sa preto rozprávali aj o tom, ako nastaviť balíček opatrení v podobe akejsi prvej pomoci. „A potom zároveň pripraviť také systémové štrukturálne opatrenia, ktoré pomôžu oživiť ekonomiku aj skrz tieto predĺžené ruky,“ dodal Heger.

Predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič ocenil možnosť adresovať otázky, ktoré riešia samosprávne kraje, priamo ministrovi. Priblížil scenár, v ktorom kraje vedia z hľadiska riešenia situácie poskytnúť akýsi „resuscitačný balík“. „A to zvládame a urobíme na základe svojich vlastných síl v rámci našich rozpočtových prostriedkov a kompetencií, ktoré máme,“ dodal s tým, že v druhom kroku bola prisľúbená pomoc, ktorá sa bude rátať v týždňoch. Podľa neho sa otvára aj otázka reformy verejnej správy a jej vyššej efektivity.

„Dúfam, že sa dostaneme v horizonte niekoľkých týždňov k odpovediam na otázky, akým spôsobom udržať obrovský balík verejných služieb, ktoré župy zabezpečujú, a zároveň, akým spôsobom efektívne ekonomiku deň po ‚covidovej‘ kríze nakopnúť,“ poznamenal Viskupič.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #samosprávy #Eduard Heger