Zavretým podnikom štát odpustí odvody zamestnávateľa za apríl

Zavreté podniky nebudú musieť vyplatiť odvody zamestnávateľa za mesiac apríl. Pomoc sa bude týkať tých, ktoré boli zatvorené nariadením Ústavu verejného zdravotníctva SR. Informáciu na tlačovej konferencii priniesli minister financií Eduard Heger a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

08.04.2020 11:22 , aktualizované: 11:52
eduard heger Foto: ,
Na snímke minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO)
debata (15)

Odpustenie odvodov pritom podľa Krajniaka nadväzuje na opatrenie, ktorým sa prepláca podnikom uzavretým na základe rozhodnutia štátnych úradov 80 % hrubej mzdy zamestnancov. Minister práce zároveň oznámil, že opatrenie zamerané na poskytovanie príspevku firmám s poklesom tržieb, sa rozšíri na všetkých zamestnávateľov. Preto sa aj predkladanie žiadostí týchto typov firiem odkladá až na budúci týždeň.

K dnešku si žiadosť o pomoc stiahlo 36 000 zamestná­vateľov, ktorí museli zatvoriť prevádzku na základe rozhodnutia štátu, uviedol minister práce Milan Krajniak. Vyše 1700 žiadostí je už skontrolovaných.

Vláda chce pripraviť pomoc aj pre podnikateľov, ktorí dlhodobo neplatili odvody. Minister práce Milan Krajniak však v stredu uviedol, že pomoc dostanú, ale vyššia bude pre tých, ktorí platili odvody dlhodobo.

Heger dodal, že rovnako pripravujú aj legislatívu, aby tí, ktorí podali daňové priznanie do 31. marca a majú preplatok, ho dostali do 10. mája.

Ministri sa zároveň vyjadrili, že budúci týždeň predstavia ďalšie opatrenia, ktoré sa budú týkať aj veľkých podnikov. „Prídeme z opatreniami aj pre veľké firmy. Chceme si však byť istí, že schému máme nastavenú dobre,“ povedal Heger.

„Počúvame každú jednu pripomienku. Včera sme rokovali so všetkými zamestnávateľmi. Objem pomoci a rozsah tých, ktorí o ňu môžu žiadať rozširujeme, aby nikto nezostal mimo tejto pomoci,“ dodal Krajniak.

Ministri rovnako oznámili aj zmenu hodiny, odkedy môžu SZČO, ktorí nemajú zamestnancov začať žiadať o pomoc. A to z 12.00 na 16.00 hodinu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #koronavírus #pomoc podnikom