Splátky sa dajú odložiť. No nie zadarmo a každému

Až na deväť mesiacov si budú môcť ľudia odložiť splátky hypoték a úverov. Využiť to však môžu len tí, čo s platbami nemeškajú a požiadať o to môžu len raz. A to kedykoľvek počas pandémie. Hovorí o tom balíček druhej pomoci z dielne vlády premiéra Igora Matoviča.

03.04.2020 12:04 , aktualizované: 17:54
Igor Matovič, vláda Foto: ,
Premiér Igor Matovič predstavuje balíček pomoci pre zamestnancov, firmy a živnostníkov.
debata (90)

Okrem toho sa doň dostal odklad splátok úverov pre živnostníkov, malé a stredné firmy do 250 zamestnancov. A tiež zvýšenie bezkontaktných platieb bez použitia PIN kódu z 20 na 50 eur.

"Vo firme mám na starosti cestovný ruch, plánovanie eventov, nákup a storno leteniek. Plus riešenie problémov s hotelmi. Minulý mesiac som vybavoval storná zájazdov a tento už nebudem mať čo robiť,“ povedal čitateľ denníka Pravda Peter Klieštik. Ten akurát včera dostal od vedenia SMS o plošnom znížení platov o 40 percent. "Samozrejme, mám úspory, no ak kríza bude trvať niekoľko mesiacov, budem nútený požiadať banku o odklad splátok hypotéky,“ dodal Klieštik.

O deväťmesačný odklad splátok sa dá požiadať kedykoľvek počas trvania krízy spôsobenej šírením koronavírusu. Ľudia sa zároveň môžu rozhodnúť, či chcú splátky odložiť o jeden, dva alebo maximálne deväť mesiacov. Finančné domy upozorňujú, že on-line žiadosť sa dá podať len raz, a preto si ľudia majú dobre premyslieť dĺžku odkladu. Rovnaké pravidlá platia aj pre úvery poskytnuté živnostníkom a malým podnikom.

Zároveň pred podaním žiadosti o odklad úveru nemôže človek meškať so splátkami viac ako 30 dní. Tiež si nesmie niesť so sebou dlhodobé bremeno v podobe nesplácania pôžičiek ešte pred vypuknutím koronakrízy.

Aj počas odkladu rastú úroky

Deväťmesačný odklad splátok nebude úplne zadarmo. Ak si totiž o klienti bánk o deväť mesiacov predĺžia splatnosť úveru, finančné domy na tom môžu zarobiť desiatky až stovky eur. Konkrétny zisk bude závisieť od výšky hypotéky a toho, v akom termíne zvládne klient vrátiť požičané peniaze.

„Samozrejme, čím dlhšie človek spláca úver, tým viac zaplatí na úrokoch. Preto si individuálne musí každý zvážiť, čo sa mu najviac oplatí,“ povedal premiér Igor Matovič. Ním vedená vláda v piatok s bankami dohodla možnosť deväťmesačného odkladu hypoték, spotrebných úverov a úverov na bývanie.

Ak niekto spláca hypotéku vo výške 100-tisíc eur, pri jednopercentnom úroku vráti o 30 rokov banke 115 790 eur. V prípade využitia deväťmesačného odkladu splátok klient finančnému domu vráti až 116 203 eur. V tomto prípade tak pomoc na prekonanie ťažkých časov vyjde klienta na 413 eur. Pri rozložení na desať rokov nejde o veľké peniaze a ide o sumu pohybujúcu sa okolo 3,4 eura za mesiac. "Ľudia majú možnosť po skončení krízy zvýšiť si mesačné splátky a vrátiť sumu v pôvodnom termíne,“ upozornil Matovič.

Poistné treba platiť

"Klient nebude musieť počas odkladu splácať anuitnú splátku, teda úroky a istinu. Poplatky, ako napríklad za poistenie, však bude musieť aj naďalej platiť, ak chce mať úver aj naďalej poistený, čo v súčasnej situácii rozhodne odporúčame, inak poistenie zanikne,“ priblížila hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Finančné domy sľubujú, že žiadosti o odklad splátok stihnú vybaviť v priebehu pár dní. "Veľkou výhodou je, že klienti napriek odkladu splátok nebudú mať záznam v úverovom registri a po kríze sa bez problémov dostanú k novým pôžičkám,“ ubezpečil minister financií Eduard Heger. V praxi banky informáciu do úverového registra pošlú s oznamom, že ich klient bol riešení v rámci "lex korona“. Všetky finančné domy preto získajú informácie o tom, ktorí ľudia sa ocitli v problémoch pre súčasnú krízu.

Na odklad splátok doplatia tí klienti bánk, ktorí si nebudú môcť po skončení krízy dovoliť zvýšiť mesačné splátky úveru. Ťažkosti môžu mať ľudia hlavne vtedy, ak im po skončení fixácie úrokovej sadzby stúpne úrok.

**Video: Ako plánujú banky pomôcť Slovákom? **

Zmráka sa aj nad bankami

Samotné banky čakajú ťažké časy a prudký nárast odkladu splátok. "Podľa našich odhadov, pri optimistickom scenári bude pomoc s úvermi potrebovať viac ako 100-tisíc rodín a niekoľkotisíc firiem. Ak by kríza trvala dlho, môže to byť aj niekoľkonásobne väčšie číslo,“ uviedol Peter Krutil, generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne. Vo svete už obmedzil koronavírus až 60 percent výroby. Automobilové závody stoja nielen v Európskej únii, ale aj v Spojených štátoch amerických. Pre nižšiu spotrebu majú problémy aj podniky v Ázii, kde sa už koronavírus darí dostať pod kontrolu.

Slováci posledné roky patrili k najrýchlejšie sa zadlžujúcim národom v Európskej únii. V roku 2010 mali domácnosti aj firmy pôžičky vo výške 32 miliárd eur. Do konca roku 2019 narástol dlh na sumu presahujúcu 52 miliárd eur. Navyše podľa Národnej banky Slovenska nemá úspory každý desiaty Slovák.

Pre obavy z príchodu krízy začala so zvyšovaním úrokov už teraz UniCredit bank. "Napriek tomu plošné zvyšovanie úrokov na hypotéku považujem za málo pravdepodobné. Európska centrálna banka sa totiž práve nízkymi úrokmi a tlačením peňazí snaží naštartovať ekonomický rast,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas Maroš Ovčarík. Základná úroková sadzba v krajinách používajúcich menu euro je na rovnej nule a niektoré finančné domy stále predávajú hypotéky s ročným úrokom vo výške 0,5 percenta.

Odklad splátok úverov v praxi

Na základe on-line žiadosti odložia banky splátky hypoték, úverov na bývanie a spotrebných úverov. Klient sa môže rozhodnúť pre mesačný, dvojmesačný alebo maximálne deväťmesačný odklad splátok.

Banka žiadosť o odklad schváli, len ak jej klient bude so splátkou pôžičky meškať maximálne 30 dní. Aj v prípade odkladu musí klient platiť poplatky za vedenie účtu. Počas odkladu sa zostatok úveru naďalej úročí.

Finančné domy odporúčajú platiť aj poistenie, ktoré v opačnom prípade zanikne.

Banky sľúbili, že odklad splátok nebude mať vplyv na budúce poskytovanie úverov. V bankovom registri sa objavia len informácie, že klient prestal splácať na základe zákona lex korona.

Žiadosti o odklad sa dajú podať e-mailom, telefonicky, alebo prostredníctvom on-line bankovníctva. Finančné domy odporúčajú osobnú návštevu pobočky len v krajnom prípade. Každá žiadosť bude automaticky schválená v priebehu pár dní.

Zdroj: Úrad vlády SR, SLSP

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #splátky #koronavírus