Banky odložia splátky a zdražia hypotéky

Tisícky rodín na Slovensku si aspoň trošku vydýchli. Získali čas, aby na jednu z mnohých starostí týchto dní nemuseli nejakú dobu myslieť. O šesť až deväť mesiacov by si mohli posunúť splátky úverov. V utorok sa na tom s bankami dohodla vláda. Informoval o tom šéf hnutia Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár vo videu na sociálnej sieti hneď po rokovaní s bankami.

01.04.2020 09:11
pár, banka, hypotéka, Foto:
Okrem možnosti odloženia úverových splátok finančné domy sprísňujú poskytovanie úverov a zvyšujú úroky.
debata (34)

„Ak má niekto desaťročný úver, nebude platiť deväť mesiacov ani splátku, ani úrok,“ vysvetlil Kollár. Splácať opäť začne po deviatich mesiacoch. Rovnako sa posunie aj celý úver. A to bez toho, aby sa ľudia pre nesplácanie dostali na čiernu listinu. Inak by si totiž mohli sťažiť prístup k novým pôžičkám.

Posúvať sa takto budú dať všetky hypotéky, úvery, lízingy, dodal Kollár. Platiť by to podľa neho malo už od polovice apríla. Opatrenie však musí ešte prejsť koaličnou radou, schváliť ho musí aj vláda. Kollár sa však námietok neobáva. V utorok už vláda odklepla opatrenia z dielne ministerstva financií z balíčka Prvá pomoc.

Okrem toho jedna z bánk sľúbila odpustiť už od stredy dôchodcom poplatky za manipuláciu s hotovosťou. Kollár však nepovedal ktorá. „Toto by sme chceli rozšíriť na celý bankový sektor,“ dodal.

O odložení splátok začala s bankami rokovať ešte bývalá vláda. Ešte v polovici marca viaceré avizovali, že ľuďom posunú splátky. Ako prvá s tým prišla VÚB Banka, ktorá ponúka odklad na jeden až šesť mesiacov.

No aj teraz, bez dohody s vládou, sa dajú splátky v prípade straty zamestnania odložiť. A to na tri až šesť mesiacov. "Ekonomické a životné dosahy epidémie budú s veľkou pravdepodobnosťou viesť k dočasnému nedostatku financií u väčšej skupiny populácie naraz,“ uviedla hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Poštová banka preto momentálne zjednodušuje administratívny proces na odklad splátok a istiny.

Ak dnes niekto požiada o odklad splátok, bude mať zápis v úverovom registri. V budúcnosti sa ťažšie dostane k novému úveru. Práve to by sa malo teraz zmeniť. "Návrh nezaťažovať klientov s odkladom splátok z dôvodu dosahov epidémie negatívnym zápisom do úverového registra pokladáme za veľmi konštruktívny,“ povedala Žáčková. Takýto krok si však vyžaduje aj zmenu legislatívy. A tiež technické úpravy v systémoch bánk i regulátora. "My sme pripravení takéto úpravy vykonať v najkratšom možnom termíne,“ dodala.

Záujem ľudí o možnosť odložiť si splátky už cítia aj banky. Zatiaľ však len v teoretickej rovine, väčšina chce len vedieť, aké majú možnosti pri strate príjmu, vysvetľuje Žáčková. "Otázky na call centrum za uplynulé dni vzrástli oproti obdobiu pred vypuknutím epidémie zhruba o tretinu,“ hovorí.

Video: Pozrite si ako bude vyzerať možnosť odloženia splátok úveru.
Video

Prísnejšie podmienky

Strach z prichádzajúcej krízy začína osekávať dostupnosť pôžičiek. "K pôžičkám sa dnes len veľmi ťažko dostanú ľudia s príjmami zo zahraničia. Práve oni totiž ako prví ostanú bez práce v prípade úplného uzatvorenia hraníc,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas Maroš Ovčarik. Ďalej banky výrazne okrešú možnosť pôžičky živnostníkom a drobným podnikateľom. "V ich prípade môžu pomôcť štátom pripravované záruky za splácanie poskytnutých úverov,“ dodal Ovčarik.

Bežní ľudia sa tiež musia pripraviť na to, že v prichádzajúcich ťažkých časoch dostanú oveľa menšie pôžičky ako v minulosti. Niektoré banky dokonca začali mierne zvyšovať úroky na nových hypotékach. Od pondelka mierne zdražila hypotéky UniCredit banka. Finančný dom zdvihol pri trojročnej fixácií úrok z 0,59 percenta na 1,09 percenta. Vo väčšej miere to však podľa Ovčarika nateraz nehrozí.

Odpustia bankám odvod?

Otázne zostáva prípadné zníženie či odpustenie zvýšeného bankového odvodu. K tomu sa nateraz Kollár ani nová vláda nevyjadrili. No práve to pôvodne finančné domy žiadali za posunutie splátok. Od začiatku roka ho platia dvojnásobný ako v pokrízových rokoch. Podporu majú aj u guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra.

„Opatrenie sa javí byť obzvlášť kontraproduktívne a zrelé na prehodnotenie v dnešnej dobe,“ povedal pre agentúru TASR. Banky sú kľúčovými partnermi v riešení otázok odkladu splátok a ďalšieho poskytovania úverov domácnostiam a podnikom. Zastávajú tiež nezastupiteľnú úlohu pri financovaní verejného dlhu.

Krátkodobý výpadok príjmu

Podľa odhadov samotných bánk väčšina klientov splácajúcich pôžičky zvládne krátkodobý výpadok príjmu. A to okolo jedného až dvoch mesiacov. "Vzhľadom na to, že v posledných dvoch rokoch sa poskytovanie úverov sprísňovalo a klienti si museli z príjmov nechať dostatočnú rezervu na nepredvídané situácie,“ povedala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. Národná banka Slovenska prijala viaceré opatrenia proti nezodpovednému zadlžovaniu Slovákov.

Ľudia tak môžu mať dlhy maximálne vo výške 8-násobku ich ročného príjmu. Ak niekto zarába 700 eur za mesiac, tak si môže od finančných domov požičať maximálne 67 200 eur. Zároveň sa úplne zrušila možnosť poskytovania 100-percentných hypoték. Najlepšie zarábajúci ľudia dostanú úver pokrývajúci 90 percent ceny nehnuteľnosti. Väčšina však len 80 percent. Bežný človek na nehnuteľnosť v hodnote 100-tisíc eur dostane pôžičku 80-tisíc eur.

Lenže v prípade dlhého trvania pandémie nemusia ani tieto opatrenia stačiť. "Prirodzene, ak bude nepriaznivá situácia pretrvávať dlhšie, tak je potrebné byť pripravený aj na nárast nesplácaných úverov,“ uviedla Cesnaková. Slovenská sporiteľňa zatiaľ bez obmedzení predáva všetky hypotéky. Pri tomto type úverov reálne problémy spôsobuje obmedzená činnosť notárov a katastra nehnuteľností.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #hypotéka #odklad #splátky #koronavírus