Remišová: Raši pred odchodom z úradu rozdával odmeny

Bývalý vicepremiér Richard Raši (Smer-SD) mal tesne pred odchodom z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) rozdávať odmeny. Informovala o tom podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) na tlačovom brífingu. Vicepremiérka predstavila aj ďalšie plány s využitím eurofondov na boj proti koronavírusu.

31.03.2020 18:34 , aktualizované: 19:34
debata (469)

„Poslanci Richard Raši a Robert Fico hovorili o tom, ako všetko je v eurofondoch pripravené a že na úrade zanechali všetky veci tak, aby sa mohli následne výzvy realizovať. Nie je to pravda,“ vysvetlila Remišová s tým, že na ÚPVII mal vtedajší vicepremiér Raši jeden deň pred vymenovaním novej vlády rozdávať odmeny.

„Podpisovali sa odmeny pre jeho blízkych. Podpisovali sa odmeny vo výške 24.000 eur pre jedného človeka, 13.000 eur pre druhého človeka,“ uviedla Remišová s tým, že to bolo v čase, keď bolo jasné, že Slovensku sa zíde každé jedno euro.

„Namiesto toho, aby sa pán Raši venoval tomu, čo naša krajina najviac potrebuje, to znamená tomu, aby riešil, odkiaľ zoberieme peniaze, aké eurofondové výzvy sa budú vypisovať, namiesto toho, aby rokoval s ostatnými rezortnými kolegami, sa podpisovali odmeny a rozdávali sa peniaze,“ dodala Remišová.

Ako ďalej uviedla na margo eurofondov, na úrade pri jej príchode nebolo nič pripravené. Z postu šéfky úradu Remišová rokuje s ostatnými rezortmi o tom, kde tie peniaze nájsť a kam ich presunúť. Na dennej báze úrad komunikuje aj s príslušnými útvarmi Európskej komisie o uvoľnení pravidiel pri využívaní eurofondov. „Teraz stále platí pravidlo, že prioritne sa môžu presúvať peniaze len v rámci operačného programu,“ uviedla vicepremiérka.

Preplatiť z eurofondov sa budú dať výdavky od 1. februára. „Čo však neznamená, že tie výdavky, ktoré boli predražené a nakúpené nehospodárne, sa budú môcť preplatiť. To treba povedať na rovinu,“ upozornila Remišová.

Vicepremiérka deklarovala, že požiadala Európsku komisiu aj o predĺženie termínov a lehôt, pretože viaceré projekty sú pre situáciu okolo nového koronavírusu pozastavené. Mestám a obciam tiež odkazuje, že úrad bude pozorne posudzovať projekty, o ktoré požiadali a snažiť sa o to, aby sa peniaze z eurofondov dostali tam, kde ich potrebujú.

„Zároveň je treba povedať, že program IROP, čo je program regionálneho rozvoja, bol za minulej vlády z dôvodu pochybení pozastavený. To znamená, že platby v tomto programe zo strany Európskej komisie sú pozastavené,“ dodala Remišová s tým, že túto situáciu sa snaží vyriešiť. Pozastavenie platieb sa týka podľa slov Remišovej až štyroch programov.

„Proces pozastavenia platieb v jednotlivých operačných programoch je jedným z bežných opatrení Európskej komisie,“ uviedol Raši v reakcii. Podľa neho v tomto prípade nejde o pochybenie centrálneho koordinačného orgánu ÚPVII, ale jednotlivých riadiacich orgánov, ktoré musia s komisiou rokovať o podmienkach odblokovania pozastavených platieb. „Pani Remišová by to mohla vedieť. Rovnako by mala prestať všetko zhadzovať na bývalú vládu a mala by konečne začať aj niečo reálne robiť,“ dodal Raši. Kritizuje aj jej „kávičkovanie“ s ministrami, pričom namiesto toho by podľa neho mala tráviť celé dni na videokonferenciách s Bruselom a rokovať o peniazoch pre Slovensko.

469 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #Veronika Remišová