Cestovky v ohrození

Predaj dovoleniek stojí. Zimná sezóna sa skončila predčasne, letná sa možno ani neotvorí. Domáce cestovné kancelárie fungujú len v obmedzenom režime. Storná zájazdov pre pandémiu ich položili na kolená. Už vopred mali totiž vyplatené ubytovanie aj lety pre klientov. A tieto peniaze im nikto nevráti. Aj preto žiadajú, aby zasiahol štát. A to cez zavedenie takzvaných voucherov – teda dovolenkových poukážok. Cestovky by tak namiesto peňazí ľuďom vypísali poukaz v hodnote zrušenej dovolenky splatný na 18 mesiacov.

31.03.2020 10:00
debata (11)

Ministerstvo dopravy, pod ktoré sektor cestovného ruchu patrí už pripravuje návrh na odloženie čerpania zaplatených služieb klientom cestovných kancelárií a ubytovacích zariadení na budúce obdobie. Týkať by sa malo zálohových platieb, aj platby za celú službu.

"V praxi na tento systém refundácie už prešli všetky letecké spoločnosti, hotely v zahraničí, ako aj zahraničné cestovné kancelárie,“ hovorí generálna riaditeľka CK Saturn Nora Fedorová. Tento nástroj už schválili vlády viacerých krajín ako Taliansko, Veľká Británia, upozorňuje Fedorová. Na odklepnutie čaká aj v Holandsku, Česku, Poľsku a Nemecku, dodáva.

Ostatné krajiny však pumpujú do záchrany svojho cestovného ruchu aj dotácie. "Vláda nám v týchto dňoch môže pomôcť predovšetkým tým, že urýchlene prijme jasné opatrenia,“ hovorí prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák. Okrem platov zamestnancov od štátu by to malo byť aj zjednodušenie prístupu k bezúročným pôžičkám.

Ak štát odvetviu nepomôže, hrozí viac ako inde prepúšťanie a konkurzy. Škody je totiž možné počítať v desiatkach miliónov eur. "Aj po zrušení všetkých obmedzení a zákazov bude trvať ešte niekoľko mesiacov, kým sa ako-tak rozbehne biznis v cestovnom ruchu,“ hovorí Harbuľák.

Nateraz však podľa neho majú zdravé cestovné kancelárie šancu prežiť. Cestovná kancelária Aeolus sa rozhodla ako prvá nepredávať nové zájazdy počas leta. O jej problémoch sa však hovorilo už dlhšie.

Dovolenky lacnejšie nebudú

Cestovné agentúry dramaticky znížili kapacity v podobe letov či izieb v hoteloch. Viacero ľudí stále stornuje svoje zájazdy, ktoré mali zakúpené v najbližších mesiacoch. Leto by však nemalo byť zatiaľ úplne ohrozené. "Klienti čakajú, ako sa bude situácia vyvíjať,“ hovorí Jana Varinská zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

Viaceré cestovky odporúčajú svojim klientom počkať aspoň do konca apríla. Vtedy by už mohlo byť jasnejšie, čo bude ďalej. Mnohé však už namiesto letnej sezóny začínajú hovoriť o jesenných dovolenkách. Hitom by mal byť Severný Cyprus, Turecko, Chorvátsko či grécke ostrovy. Ísť by mohla aj exotika ako Omán či Arabské emiráty.

Zvýšenie cien dovoleniek je tak podľa Jany Varinskej pravdepodobné. Všetko však závisí od toho, ako bude pandémia pokračovať.

Astronomické prepady

"V mesiaci marec sme zaznamenali aj prvý výrazný pokles v tržbách v porovnaní s minulým rokom,“ hovorí riaditeľka CK Saturn Nora Fedorová. Inak nebude vyzerať ani apríl a máj.

Inak to nevyzerá ani v CK Bubo, pre ktoré mal byť tento rok rekordný. "Ešte pred troma týždňami sa zdalo jasné, že rok 2020 bude pre BUBO rekordný v našej 30-ročnej histórii,“ hovorí Jozef Želizňák z CK BUBO. Už teraz však vedia, že to tak isto nebude. Aktuálne je záujem o kúpu dovoleniek a zájazdov totiž nulový.

Cestovné kancelárie redukujú svoje kapacity o 50 percent. Ľudia sa v týchto dňoch informujú hlavne na to, či sa bude dať letieť počas letných mesiacoch. "Ponúkame bezplatnú zmenu destinácie a termínu až do 31. 5. 2020,“ hovorí Marcel Ciekel z CK Firo tour.

Prijaté opatrenia spôsobili veľké škody hotelom a reštauráciám. "Prepad tržieb v prípade hotelov a penziónov od 16. marca je 100-percentný,“ hovorí Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu Slovenskej republiky. V prípade reštaurácií je to viac ako 90 percent, dodáva, keďže niektoré fungujú v minimálnom rozsahu ako výdajne jedla.

Tržby však v tomto sektore začali padať už pred prijatím opatrení pre obavy ľudí z nákazy. Až 90 percent domáceho cestovného ruchu tvoria malí a strední podnikatelia. V tomto roku bude výpadok tržieb za ubytovacie a stravovacie služby oproti minulému roku až 52 percent. Teda viac ako 566 miliónov eur. Až takmer dve tretiny pracovných miest je priamo ohrozených.

Ako by mal fungovať voucher:

Klient dostane naspäť celú sumu, ktorú za dovolenku zaplatil, vo forme poukazu. Nepríde ani o poplatok, ktorý by za storno zájazdu musel zaplatiť. V prípade letných dovoleniek je to 70 až 80 percent z ceny zájazdu.

Poukaz by bolo možné použiť na nákup dovolenky v roku 2021. Okrem toho bude prenosný nielen medzi osobami, ale aj destináciami.

Vrásky na čele pre zákon

Cestovné kancelárie majú problém aj s bruselskou smernicou o cestovných službách. Tú muselo prebrať aj Slovensko. Do nášho zákona sa tak napriek námietkam Zväzu cestovných agentúr dostali dva sporné body.

A to odstúpenie cestujúceho od zmluvy o zájazde pred jeho začatím, bez zaplatenia odstupného. A to v prípade, že v cieľovom mieste alebo v jeho bezprostrednej blízkosti nastanú neodvrátiteľné a mimoriadne okolnosti, ktoré významne ovplyvnia poskytovanie zájazdu alebo prepravu cestujúcich.

A druhý bod, že pri odstúpení od zmluvy o zájazde je cestovná kancelária povinná vrátiť cestujúcemu všetky platby, ktoré od neho alebo v jeho mene prijala. A to najneskôr do 14 dní od doručenia storna. Práve tieto dva body môžu byť pri pandémii pre viaceré cestovné agentúry likvidačné.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné kancelárie #dovolenky #koronavírus