Matovič sa pokúša zachrániť firmy. Postačí sedem chudobných opatrení?

Vláda skúša presvedčiť firmy, aby svojich ľudí neprepúšťali. Na udržanie pracovných miest dá každý mesiac miliardu eur. Ďalších 500 miliónov má ísť cez bankové záruky. Toľko má ísť na sedem opatrení s názvom "Prvá pomoc“ z dielne ministra financií Eduarda Hegera a ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

29.03.2020 13:57 , aktualizované: 21:06
Kia Foto:
Štátna podpora jednej firme dosiahne maximálne 200 tisíc eur za mesiac. Veľké podniky ako napríklad automobilky musia krízu zvládnuť bez pomoci Slovenskej republiky.
debata (304)

Podniky varovali, že bez pomoci od štátu nedokážu vyplácať zamestnancov dlhšie ako dva mesiace. Hrozilo tak, že posledné marcové dni využijú na výpovede. Či ich opatrenia presvedčia, ukážu najbližšie dni.

Vláda sa tak rozhodla, že firmám pomôže s platmi zamestnancov. Tým, ktoré sú pre opatrenia proti pandémii zatvorené, uhradí 80 percent platu ich ľudí. Nesmú ich však prepustiť – a to šesť mesiacov. Odvody za zamestnancov musia firmy zaplatiť zo svojho. Štát ich odpustí len tým, ktorých tržby sa prepadli o viac ako dve pätiny. Maximálna výška podpory je 200-tisíc eur pre jednu firmu, čo je problém nielen pre veľké fabriky, ale aj pre obchodníkov. Na Slovensku okrem firiem dostanú peniaze od štátu aj živnostníci. A to podľa miery poklesu tržieb. V pondelok majú balíček opatrení doladiť odborníci. Vláda ich chce schvaľovať už v utorok. Putovať by mali rovno do parlamentu.

"Je zarážajúce, že vláda nesignalizuje prípravu veľkého záchranného fiškálneho balíka pre firmy aj domácnosti v hodnote niekoľkých percent hrubého domáceho produktu,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Nemecká vláda, americká vláda, francúzska vláda a dokonca aj česká vláda robia pre ochranu ekonomiky podstatne viac, dodáva. Na rozdiel od balíčkov iných európskych krajín má ten slovenský objem len jedno percento slovenského hrubého domáceho produktu (HDP). Nemecko pripravilo balík v objeme 16 percent, Francúzsko minimálne 14 percent HDP. Susedné Česko zvažuje hodiť ekonomike záchranné koleso vo veľkosti 18 percent českého HDP.

V okolitých krajinách sú v hre veľké úvery a úverové garancie, odklad platenia daní a odvodov, odpustenie niektorých daní, dovoľujú odložiť splácanie úverov, robia rôzne výnimky a deregulácie na zlepšenie podnikateľského prostredia. "Ak bude slovenská vláda váhať a nezačne kopírovať tieto najlepšie praktiky, vzniknú nenapraviteľné škody, čo bude predlžovať čas návratu ekonomiky do predkrízového normálu,“ hovorí Pánis. Stačilo by tak popozerať sa okolo, čo funguje. Netreba vymýšľať nič nové.

zväčšiť Foto: lchovanec
Pravda_0330_06-07_XXXX0_CMYK.indd

"V silách žiadnej slovenskej vlády nie je zastaviť pád ekonomiky, ak pre nedostatok zákaziek začnú výrobu zatvárať nadnárodné koncerny,“ hovorí ekonóm Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž. Riešenie vidí práve v opatreniach, ktoré spomínali firmy, ako skrátenie pracovného času či odloženie platby daní. Tie sa však medzi sedem prvých opatrení akosi nedostali. Minister financií Eduard Heger v relácii RTVS O 5 minút 12 vyhlásil, že prídu ďalšie opatrenia. Tie by vraj mali byť šité na mieru pre jednotlivé sektory. V hre tak zostáva adresnejšia pomoc pre domáci turistický ruch. Slovenské cestovné kancelárie sa dostali do problémov, keďže už zaplatili za rezerváciu zájazdov 150 miliónov eur. Tieto peniaze im totiž nechcú vrátiť tureckí ani grécki hotelieri. Cestovné kancelárie sú pritom povinné vrátiť klientom peniaze za stornované zájazdy.

Firmy aj odbory čakajú ďalší balíček

Zdržanliví sú nateraz aj zástupcovia zamestnávateľov. Hoci viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka podľa agentúry SITA uznal, že firmy, čo sa v niektorom zo siedmich bodov našli, už výpovede rozdávať nemusia. V opatreniach mu však chýbajú riešenia pre veľké firmy. Predsa len spoliehať sa na ich zahraničné matky sa v prípade prepadu svetovej ekonomiky nebude dať.

Veľa potlesku nezožala vláda ani u odborárov. "Očakávame aj ďalšie opatrenia, lebo toto skutočne považujeme za prvú pomoc,“ povedal pre agentúru SITA prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Marián Magdoško. Tie by mali byť ešte viac zamerané na udržanie zamestnanosti, dodal. Nemali by však ísť proti pracujúcim. Na to odborári upozorňovali hneď po zverejnení opatrení z dielne SaS, ktoré by zaviedli výrazné zmeny, a to bez súhlasu odborov.

VIDEO: Pozrite si plán vlády na záchranu slovenskej ekonomiky

Video

Nie pre veľkých

Podpora jednej firmy zároveň dosiahne maximálne 200-tisíc eur a veľké podniky si musia pomôcť samy. Zároveň podpora na jedného zamestnanca môže byť maximálne 1 100 eur mesačne. Ak napríklad firma bude na jedného zamestnanca čerpať podporu 800 eur, štát jej pomôže financovať platy 250 ľudí.

Ekonomika nateraz stojí. A tak je otázne, nakoľko opatrenia pomôžu. Tá slovenská totiž stojí skôr na veľkých fabrikách ako drobných živnostníkoch.

Veľké fabriky ako napríklad automobilky si tak budú musieť pomôcť samy. Nadnárodné koncerny sa totiž v krajnom prípade môžu spoľahnúť na finančnú pomoc od svojich matiek. Európska centrálna banka totiž plánuje nakupovať aj firemné dlhopisy. Nemecká automobilka Volkswagen tak získa podobné možnosti financovania ako samotné Slovensko.

V snahe zastaviť šírenie pandémie štát prikázal zatvoriť väčšinu obchodov. Práve ich majitelia môžu už na budúci mesiac počítať s tým, že štát im pokryje 80 percent mzdových nákladov na zamestnancov. "Alikvotná časť týchto peňazí bude vyplatená už za obdobie od 12. marca,“ povedal minister financií. Štát tak pomôže podnikateľom kryť mzdové náklady počas celého obdobia zatvorených prevádzok. Štát plánuje pomôcť aj živnostníkom. Ak pre súčasnú krízu klesnú drobným podnikateľom tržby o 80 percent, dostanú podporu vo výške 540 eur za mesiac.

S bankami sa ešte len rokuje

Zároveň do slovenskej ekonomiky sa má každý mesiac naliať ďalších 500 miliónov eur prostredníctvom štátnych záruk za bankové úvery. "S finančnými domami rokujeme aj o odklade splátok úverov podnikateľom, živnostníkom aj bežným ľuďom. Tým pomôže hlavne možnosť odkladu splátok hypoték. No o tom viac až v priebehu budúceho týždňa,“ povedal Heger. Z predstavených opatrení môžu firmy v prípade poklesu tržieb o 40 percent odložiť platby preddavkov na daň z príjmu. Zároveň zamestnancom na OČR štát počas starostlivosti o dieťa uhradí 55 percent hrubej mzdy. "Firmám tiež výrazne pomôže možnosť započítania si doteraz neuplatnenej straty, a to až od roku 2014,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík.

Prvá pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom

  1. Štát zaplatí 80 percent platu zamestnanca firmám, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté.
  2. Príspevky pre živnostníkov a zamestnancov podľa poklesu tržieb firmy: a) pri poklese o viac ako 20 percent príspevok 180 eur, b) pri viac ako 40-percentnom poklese príspevok 300 eur, c) pri poklese o viac ako 50 percent príspevok 420 eur, d) pri poklese o 80 percent príspevok 540 eur.
  3. Poskytnutie bankových záruk vo výške 500 miliónov eur mesačne.
  4. Pre zamestnancov v karanténe a rodičov na OČR bude hradených po celý čas 55 percent z ich hrubej mzdy.
  5. Odklad platby odvodov za zamestnávateľa pri poklese tržieb o viac ako 40 percent.
  6. Odklad preddavkov dane z príjmu pri pokles tržieb o viac ako 40 percent.
  7. Možnosť započítania si doteraz neuplatnenej straty od roku 2014 vrátane.

Zdroj: vláda SR.

Reakcie na návrhy opatrení

20:05 Zástupcovia automobilového priemyslu, v ktorom na Slovensku pracuje priamo viac ako 175.000 zames­tnancov, so znepokojením prijali aktuálne vyhlásenie vlády SR k opatreniam prijatým na podporu ekonomiky v čase krízy spôsobenej ochorením COVID-19. Uvádza to v stanovisku Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR. Podľa zväzu prijaté opatrenia sú nedostatočné pre záchranu slovenskej ekonomiky a udržateľnej životnej úrovne zamestnancov a ich rodín v porovnaní s inými európskymi krajinami, ako je napr. Nemecko, Rakúsko, Veľká Británia, či krajiny s porovnateľným typom ekonomík, medzi ktoré predovšetkým patria najväčší konkurenti – Česká republika a Poľsko. Tieto krajiny razantne pristúpili k plošnej záchrane ekonomiky aj pracovných miest tým, že vo svojich právnych systémoch buď už majú, alebo momentálne urýchlene prijímajú princípy „Kurzarbeit/Short time work“.

18:24 Poštová banka schvaľuje v nedeľu prijaté opatrenia vlády na podporu malých podnikateľov a živnostníkov, ktorí prišli o príjem pre nový koronavírus. Banka je pripravená pomôcť im ihneď, aby mohli preklenúť toto náročné obdobie, ktoré by pre nich mohlo byť likvidačné a aby nemuseli rušiť pracovné miesta. Od pondelka začne poskytovať bezúročné pôžičky podnikateľom do výšky 10.000 eur na subjekt.

17:40 Mimoparlamentná SNS víta prvé ekonomické opatrenia vlády Igora Matoviča (OĽaNO), ktoré majú pomôcť s preplácaním miezd až do výšky 80 percent. „Vnímame ich však zatiaľ ako veľmi nejasné a nesystémové. Myslíme si, že uvedené opatrenia spôsobia chaos v pracovnoprávnych vzťahoch,“ uviedla vo vyhlásení strana.

© Autorské práva vyhradené

304 debata chyba
Viac na túto tému: #krach #podnikatelia #štátna pomoc #koronavírus