Diaľnice zasypali stojace kamióny. Dôvodom sú maďarské hranice

Prihraničné oblasti, najmä na južnom Slovensku, zažívajú nápor kamiónovej dopravy. Nákladné autá sú odstavené na diaľniciach a rýchlostných cestách v nekonečných kolónach. Dôvodom je výrazne nižšia priepustnosť slovensko-maďarských hraničných priechodov. Pozrite si, akú kolóny odstavené kamióny vytvorili.

26.03.2020 17:00 , aktualizované: 27.03.2020 14:17
debata (4)
Video

Maďarsko sa rozhodlo výrazne spomaliť vstup nákladnej dopravy na svoje územie. "Maďarský krízový štáb urobil toto rozhodnutie na základe kolapsu počítačového systému na rumunskej strane. Maďarsko preto uzatvorí hranice s Rumunskom. To, ako dlho budú trvať opatrenia voči hraniciam so Slovenskou republikou, nie je známe. Slovenskí policajti spravia všetko preto, aby kamióny odkláňali na parkoviská, odpočívadlá a krajnice,“ informovala polícia na sociálnej sieti Facebook.

Veľké kolóny na cestách vznikli už počas stredy. Polícia musela napríklad odstavovať nákladné autá už pred vstupom do Bratislavy, aby nezapchali diaľnicu D1 vedúcu cez mesto. Vo štvrtok sa situácia síce upokojila, no počas dňa sa pred hranicami aj naďalej vytvárali rozsiahle kolóny. Stella Centrum vo štvrtok krátko pred obedom informovalo, že nákladná doprava sa na vstupe do Maďarska najdlhšie zdrží na hraničnom priechode Šahy – Parassapuszta. Kamióny si na tomto mieste postoja 300 minút. Na hranici Čunovo – Rajka nákladná doprava na výstupe stála 120 minút. Hraničný priechod na východe Slovenska Milhosť – Tornyosnémeti predstavoval pre nákladnú dopravu zdržanie 60 minút.

Polícia monitorovala situáciu v okolí prihraničných diaľničných úsekov aj zo vzduchu. Na diaľnici D2 v smere na Čunovo bola vo štvrtok pred obedom kolóna nákladných áut dlhá 11 kilometrov. Na diaľnici D1 do Bratislavy v smere od Zlatých Pieskov bola kolóna dlhá 3 kilometre. Rad kamiónov sa vytvoril aj na diaľnici D2 od tunela Sitina smerom na hraničný priechod Brodské. Rad kamiónov dosahoval dĺžku 3 kilometre.

Polícia vodičov zároveň vyzýva, aby umožnili prednostný prejazd nákladným vozidlám, ktoré podľa označenie vezú živé zvieratá a potraviny. „Označenia nákladných motorových vozidiel odporučila Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky vzhľadom na riešenie situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 pri tuzemskej a medzinárodnej preprave potravín zvierat a výrobe a spracovaní surovín pre potraviny,“ informuje polícia na Facebooku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #nákladné autá #rýchlostné cesty #kamiónová doprava