Pre štát zohnal predražené rúška. Prišiel o prácu

Milan Střelec, ktorý cez svoju novovzniknutú firmu A-testing predal štátu 10 miliónov ochranných rúšok dokopy za niečo vyše 13 miliónov eur, prišiel o zamestnanie. Korporát, pre ktorý mal pracovať cez desať rokov, a ktorý sa tiež venuje predaju medicínskych pomôcok, s ním ukončil pracovný pomer.

26.03.2020 14:16 , aktualizované: 27.03.2020 09:51
debata (141)

Firmu A-testing Milan Střelec založil z dôvodu, že korporáciu VWR, pre ktorú dlhodobo pracoval, sa nepodarilo zapísať do Registra partnerov verejného sektora. A to napriek viacerým pokusom. K tomu, prečo to nebolo možné, sa Milan Střelec podľa vlastných slov vyjadriť nesmie.

Dodanie tovaru by však brzdili aj právne predpisy. Potrebný tovar mala totiž firma VWR naskladnený v Nemecku. Prepraviť ho cez hranice tak nebolo možné.

Střelec sa preto rozhodol konať na vlastnú päsť a štátu predal rúška za jednotkovú cenu 1,11 eur bez DPH cez vlastnú eseróčku. Dokopy za 13 miliónov eur z DPH. Firma pritom vznikla len na konci januára tohto roka. Do Registra partnerov verejného sektora bola zapísaná dva týždne nato.

Tovar ešte minulý týždeň čakal na letisku v indickom Novom Dillí. Vláda hľadala spôsoby ako ho dostať na Slovensko. Podľa vyjadrenia Milana Střelca sa zásielka v súčasnosti nachádza v tranzite.

Firmu, ktorá ho roky zamestnávala však o svojich zámeroch neinformoval. „Pán Střelec sa o túto ponuku uchádzal priamo prostredníctvom svojej spoločnosti A-testing, a to bez vedomia či podpory spoločnosti,“ povedal hovorca spoločnosti Avantor pre Európu Kristopher Akana, pod ktorú VWR spadá.

Na otázku denníka Pravda, či práve táto skutočnosť bola dôvodom jeho prepustenia, firma, podľa slov jej mediálneho zástupcu pre Slovensko Milaela Gajdoša, nie je z dôvodu ochrany osobných údajov zamestnanca oprávnená odpovedať. Rovnako sa k otázke odmietol vyjadriť aj Milan Střelec.

© Autorské práva vyhradené

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Ruska #koronavírus