Reťazce vyplatia ľuďom platový bonus. Rakúšania sú ešte štedrejší

Obchodné reťazce sa za náročnú prácu v čase šírenia vírusu chcú svojim zamestnancom finančne odvďačiť. V Rakúsku sa rozhodli zaplatiť ľuďom plat navyše zo štátnej kasy.

25.03.2020 17:23
debata (20)

Spoločnosť Tesco preto všetkým, ktorí pracujú v obchodoch a distribučných centrách, vyplatí mimoriadny finančný bonus. Dostanú ho za mesiac marec a apríl a týkať sa bude aj tých pracovníkov, ktorí nastúpili na dočasné novovzniknuté pozície.

Podľa výkonného riaditeľa spoločnosti treba zdôrazniť ich neľahkú pozíciu a fakt, že len vďaka nim je súčasná situácia zvládnuteľná. „Som nesmierne hrdý na každého jedného z našich kolegov," povedal.

Takmer rovnako k situácii pristupujú aj v spoločnosti Billa. „Minulý týždeň sme zamestnancov individuálne informovali o špeciálnych odmenách, ktoré im budú vyplatené v marcovej výplate,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová. Marcové finančné prémie sa rozhodol udeľovať aj Kaufland a Lidl. „Táto skutočnosť ako aj výška odmeny bola zamestnancom komunikovaná individuálne,“ dodal hovorca spoločnosti Lidl, Tomáš Bezák.

V Rakúsku dostanú nezdaniteľný pätnásty plat

O niečo ďalej rúbu západní susedia. Rakúska vláda prizná nezdaniteľný pätnásty plat všetkým zamestnancom obchodných reťazcov, ktoré počas aktuálnej krízovej situácie neprerušili svoju prevádzku. Spolkový kancelár Sebastian Kurz tým chce dať najavo, že štát na bonusovom príjme nechce profitovať.

„Teší ma, že v týchto ťažkých časoch môžeme zamestnancov za ich vynaložené úsilie finančne odmeniť," povedal na adresu zamestnancov reťazcov ako Rewe či Spar. Prémie mali spoločnosti zamestnancom už prerozdeliť, respektíve ich o spôsobe ich vyplatenia informovať.

Viedeň chce pätnásty plat pre všetkých ohrozených

Rakúske hlavné mesto ide ešte ďalej. A chce extra peniaze a rozšírenie rizikového príplatku venovať aj ďalším povolaniam, ktoré sa v súčasnej situácii vystavujú nebezpečenstvu nákazy. Navrhol to regionálny predseda strany FPÖ Dominik Nepp. Podľa neho im nestačí len zdvorilo poďakovať. Ich úsilie by malo byť aj finančne odmenené. „Hlavné mesto by v tomto smere malo ísť príkladom,“ dodal Nepp.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #reťazce #koronavírus