Štát dočasne zjemnil exekúcie

V slovenskej ekonomike každý deň pribudnú desiatky až stovky nových exekúcií. Veľké množstvo dlžníkov sa proti nim dokáže brániť len pomocou občianskych združení. Lenže stretávať sa v časoch šírenia koronavírusu je nebezpečné. Štát preto posunul lehoty na odvolanie sa proti exekúciám. Zároveň boli dočasne úplne zrušené dobrovoľné dražby nehnuteľností.

24.03.2020 17:31
úrok, rodina, daň, banka Foto:
Exekútora má dnes na krku približne milión Slovákov.
debata (4)

"V koalícii sme sa dohodli, že do 30. apríla nebude môcť prísť k výkonu dražobného práva alebo exekúcii majetku,“ povedal premiér Igor Matovič (OĽaNO). Ten týmto spôsobom umožní aj ľuďom v karanténe stihnúť zákonom stanovené termíny na odvolanie sa proti exekúcii.

V praxi exekúcia prebieha tak, že exekútor najprv zablokuje účty a majetok dlžníka. Potom mu pošle upovedomenie o začatí exekúcie a dlžník má 15 dní na odvolanie. Ak sa odvolá, o jeho námietkach rozhodne súd a až potom môže prísť k zrážkam zo mzdy. "Predĺženie termínov na odvolania pomôže ľuďom uplatniť si svoje práva,“ povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Tá zároveň upozorňuje, že súčasné zmeny nijako neobmedzujú už platné exekúcie ani nezbavujú ľudí povinnosti splácať požičané peniaze.

Dražby zastavili už skôr

Za správne považuje kroky vlády aj predseda Združenia Brániť sa oplatí – BSO Štefan Dutko. "Vo veľkom množstve úverových zmlúv sú neprijateľné podmienky. Ak sa voči tomu dlžník odvolá a súd mu dá za pravdu, musí veriteľovi vrátiť len istinu. Teda neplatí žiadne úroky ani poplatky. Problém je v tom, že ak sa voči exekúcií neodvolá v zákone stanovenom termíne, tak musí platiť,“ hovorí Dutko. Ten dlhé roky zastupuje ľudí v sporoch s nebankovými spoločnosťami aj s bankami.

Najväčšou zmenou je dočasné zastavenie uplatňovania záložného práva a dobrovoľných dražieb nehnuteľností. "Prezident Slovenskej komory exekútorov už v predstihu, pred vyhlásením ministerky spravodlivosti a zverejnením návrhu zákona, vyzval súdnych exekútorov, aby v tomto období nevykonávali dražby, vypratania a odoberania hnuteľných vecí,“ povedala hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová.

Komora zároveň súdnym exekútorom odporučila, aby obmedzili osobný kontakt s účastníkmi konania, posilnili telefonický a e-mailový kontakt. "Za dodržania bezpečnostných opatrení je možné v odôvodnených prípadoch aj osobné vybavenie,“ dodala Kolesárová.

Milión problémových dlžníkov

Pre nesplácanie dlhov čelí exekúcii približne milión Slovákov. V časoch lacných peňazí totiž prudko stúpa zadlženie rodín, ktoré nie vždy stíhajú splácať svoje záväzky. Z tohto dôvodu súčasná vláda pripravuje exekučnú amnestiu.

"Je to požiadavka jedného z koaličných partnerov a ja som otvorená prijatiu takéhoto riešenia,“ uviedla Kolíková. V novej vláde exekučnú amnestiu presadzuje hnutie Sme rodina. V rozmedzí rokov 2010 až 2019 stúpol dlh slovenských domácností z 32 miliárd eur na viac ako 52 miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #exekúcie #dražby #koronavírus