Remišová: Na identifikáciu nakazených poslúžia mobilné lokalizačné dáta

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) vypracuje legislatívny právny rámec na to, aby úradu boli k dispozícii mobilné lokalizačné dáta na identifikáciu ľudí, ktorí sú nakazení novým koronavírusom, aj ľudí, ktorí potenciálne môžu byť nakazení. Informovala o tom vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) na tlačovom brífingu v utorok.

24.03.2020 14:56 , aktualizované: 15:47
debata (48)
VIDEO: Podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.
Video

Tento legislatívny rámec nám umožní vytvoriť technické riešenie, ktoré momentálne už funguje v Čechách. Toto riešenie je zamerané na to, aby spomalilo nákazu, aby sme zabezpečili okamžitú izoláciu osôb v kontakte s potvrdeným prípadom nákazy a ich testovanie ešte pred prvými príznakmi, dodala Remišová. Na technickom riešení tohto opatrenia ešte pracujú. Podobným spôsobom boli lokalizačné dáta podľa slov vicepremiérky využité aj v Južnej Kórei, Singapure či na Taiwane, kde sa šírenie pandémie nového koronavírusu podarilo znížiť.

Na otázku, či poskytovanie údajov od mobilných operátorov neobmedzí osobné práva občanov, vicepremiérka uviedla, že toto opatrenie je len dočasné, zavádza sa na obmedzené obdobie vo vyhlásenej mimoriadnej situácii, alebo v núdzovom stave. „Tieto údaje nebudú verejné, budú sa sprístupňovať len úradu verejného zdravotníctva, nikomu inému. Nejde o žiadnu verejne dostupnú aplikáciu, kde tieto údaje budú mať všetci k dispozícii. Bude nimi disponovať len úrad verejného zdravotníctva len na to, aby manažoval krízu a zabránil šíreniu pandémie,“ objasnila Remišová s tým, že pôjde o aktuálne lokalizačné údaje, nie z minulosti.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) podotkla, že to súvisí s ochranou zdravia a života a s pandémiou do konca tohto roka. „Uvedomujeme si, že je to zásah do základných práv a slobôd, nehovorme si, že nie je. Zásah do základných práv a slobôd je možný, ak ten účel, pri ktorom dochádza k zásahu, je primeraný tomu účelu,“ povedala Kolíková.

„V demokratickom právnom štáte existuje vždy rámec, v rámci ktorého ju možno obmedziť a vždy sa pozeráme na to, čo má naviac. Má naviac náš život, alebo naša ochrana osobných údajov,“ spýtala sa ministerka. Ak si podľa nej niekto myslí, že život má menšiu cenu ako ochrana osobných údajov, môže si myslieť opak. „Ja som presvedčená, že ak nám ide o ochranu, život a zdravie ľudí v našej krajine, osobitne starších ľudí, jednoznačne takáto právna úprava má priestor a musí byť zavedená, lebo inak zdravie a život neochránime,“ dodala Kolíková. Údaje sú podľa nej potrebné v zásade na šesť hodín. Ak lokalizovaná infikovaná osoba nebude ochotná spolupracovať, nepovie s kým a kde sa stretla, bude to možné zistiť na základe dát.

Minimalizácia byrokracie

Na základe mobilných lokalizačných dát chce úrad vytvoriť aj systém prioritizácie v testovaní. Prvým predpokladom je, aby sme mali dostatok testov. Druhým predpokladom je, aby sme presne vedeli, koho treba testovať tak, aby sme zabránili hromadnému šíreniu tejto nákazy, vysvetlila vicepremiérka.

Do parlamentu posiela úrad aj návrh opatrenia na dočasné pozastavenie povinnosti zápisu do protischránkového registra. Je to z toho dôvodu, že sme boli svedkami obrovských predražených nákupov. V praxi to funguje tak, že je zdravotnícka firma, ktorá má zdravotnícky materiál alebo má na sklade rúška, a aby od nej štát mohol niečo kúpiť, tak firma, napríklad v Turecku, sa musí najprv zapísať do nášho registra konečných užívateľov výhod, vysvetlila Remišová. Má to pomôcť prilákať firmy predať zdravotnícky tovar práve Slovensku, keďže dopyt po takomto tovare vytvára momentálne celý svet. Firmy podľa nej využijú možnosť predať svoje produkty tam, kde je to najjednoduchšie.

Remišová tak chce predchádzať situáciám ako v prípade niektorých slovenských firiem, ktoré sa zapísali do registra, nakúpili zo zahraničia ochranné pomôcky a za predražené ceny ich predali Slovensku. Cieľom tohto zákona je minimalizovať byrokraciu, ale zároveň to platí len na núdzový stav a len na zdravotnícke a ochranné pomôcky, na nič iné, dodala Remišová.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #koronavírus