Hackvirus.sk vytvoril platformu na samoregistráciu pacientov

Online hackaton občianskej iniciatívy Hackvirus.sk, ktorý sa konal uplynulý víkend, bol úspešný. Iniciátorom sa podarilo vytvoriť platfromu, ktorá pomôže v samoregistrácii pacientov. Do konca týždňa ponúknu aj hotovú dobrovoľnícku platformu. Tá by mala združovať zdravotníkov.

24.03.2020 13:52
debata (2)

Z niečo vyše 900 nápadov širokej verejnosti ako zabrániť šíreniu nákazy koronavírusom či zlepšiť informovanosť, vybrala iniciatíva 281 relevantných technologických riešení. Rovnako sa im podarilo získať 158 dobrovoľníkov z IT sféry. Tí už teraz pomáhajú iným technologickým subjektom.

Odľahčenie liniek

Aplikáciou na samoregistráciu sa jej tvorcovia snažili vyriešiť problém preťažených liniek. „Naše riešenie by z pohodlia domova cez mobilnú aplikáciu umožnilo samoregistráciu pacientov, prípadne do budúcna aj ich rodinných príslušníkov,“ povedal Marek Grác z Asseco Central Europe. Operátori sa užívateľovi ozvú potom, čo vyplní formulár z klinickými príznakmi a zaregistruje sa za pomoci biometrickej technológie automatického skenovania občianskych preukazov.

Aplikácia by mala z veľkého množstva volajúcich odfiltrovať naozajstných pacientov. „Teda tých, ktorí nevolajú kvôli tomu, či môžu ísť do Talianska na dovolenku, ale majú reálne podozrenie, že môžu byť chorí,“ dodal Grác. V súčasnosti je v demo verzii a jej tvorcovia sú okamžite pripravení poskytnúť ju Národnému centru zdravotníckych informácií.

Platforma na registráciu dobrovoľníkov

Takmer hotová je aj platforma, ktorá by mala fungovať na registráciu medikov a ďalších zdravotníkov, ktorí by v prípade núdze vedeli podať pomocnú ruku.

„Bude v nej zapojených 1300 slovenských medikov a niekoľko ďalších zdravotníkov, ktorí budú môcť byť rozdistribuovaní do nemocníc,“ povedal Tomáš Brngál z Virtual Medicine. Na druhej strane získajú väčší prehľad aj nemocnice. „Dnes je hotová na osemdesiat percent,“ dodal Brngál.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #hackvirus.sk