Remišová: Máme neminuté štyri miliardy eur v eurofondoch

Slovensko má k dispozícii štyri miliardy eur z eurofondov, ktoré nie sú zatiaľ zazmluvnené. Informovala o tom prvá podpredsedníčka vlády SR a ministerka pre investície a regionálny rozvoj Veronika Remišová (Za ľudí) na tlačovom brífingu v pondelok. Vicepremiérka chce urobiť audit výziev, ktoré sú už vyhlásené a presunúť tieto peniaze tam, kde sú aktuálne potrebné, teda na pomoc pri negatívnych dosahoch opatrení proti šíreniu nového koronavírusu.

23.03.2020 13:41 , aktualizované: 15:11
debata (115)

VIDEO: Mimoriadny brífing Veroniky Remišovej (Za ľudí).

Video

Okamžite sme začali pracovať na tom, aby sme mohli eurofondy, ktoré sú nezazmluvnené alebo voľné, použiť tam, kde sú najviac potrebné. Teda na zmiernenie krízy z nového koronavírusu, vysvetlila Remišová.

Takisto sme v komunikácii s Európskou komisiou (EK), kde požadujeme, aby pravidlá pre Slovenskú republiku boli čo najflexibilnejšie. To znamená, aby sme mohli prostriedky presúvať medzi jednotlivými prioritnými osami a okamžite ich použiť tam, kde ich Slovensko a ľudia najviac potrebujú, dodala Remišová.

Vicepremiérka tiež definovala tri hlavné oblasti, kam bude potrebné presunúť tieto voľné prostriedky z eurofondov. Jednou oblasťou sú malé a stredné podniky, druhou oblasťou sú zdravotnícke zariadenia a treťou oblasťou je Operačný program Ľudské zdroje, čiže na pomoc ľuďom, ktorí sú buď v karanténe, teda nemôžu robiť, alebo sú najviac postihnutí následkami nového koronavírusu, dodala Remišová.

Remišová nepredpokladá, že štyri miliardy eur vláda vyčerpá do nasledujúcich dvoch mesiacov. Predpokladám, že čiastka bude rozložená do konca roka. Treba v prvom rade identifikovať priority za každý rezort, a tam sa snažiť vypísať jednoduché výzvy. Výzvy, kde nebude potrebná akákoľvek byrokracia a kde tie peniaze môžeme použiť skutočne veľmi rýchlo. Potrebujeme, aby tí, ktorí najviac tieto peniaze potrebujú, ich mohli urýchlene čerpať, dodala vicepremiérka.

Podľa slov Remišovej medzi jej úradom a všetkými rezortmi sa už uskutočnila komunikácia. Musia si spraviť audit vyhlásených a nevyhlásených výziev, musia si spraviť audit voľných finančných prostriedkov a následne spoločne spravíme revíziu toho, čo je potrebné a čo je urgentné, uviedla vicepremiérka a dodala, že na základe spoločných dohôd tieto peniaze presmerujú tam, kde sú potrebné.

Raši: Nezastavujme vyhlásené výzvy

Bývalý vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer) vyzýva svoju nástupkyňu Remišovú, aby nezastavovala vyhlásené výzvy na využitie eurofondov. Podľa neho by mala vláda využiť tie peniaze, ktoré už má, a zároveň rokovať o získaní ďalších finančných prostriedkov. Médiám to oznámil Raši v pondelok v rámci reakcie na tlačový brífing súčasnej vicepremiérky.

Podľa Rašiho je zastavenie rozbehnutých výziev a presunutie štyroch miliárd eur absolútne nereálne. Môže to veľmi vážne ohroziť rozbehnuté projekty, ako napríklad regionálny rozvoj, ochranu životného prostredia či projekty v oblasti zvyšovania zamestnanosti, z ktorých mnohé sú na seba naviazané a reálne by hrozilo, že tieto peniaze nám Európska komisia (EK) neumožní vyčerpať na boj s novým koronavírusom, na pripravované projekty ich nestihneme vyčerpať a budeme ich musieť vracať do Bruselu, upozornil bývalý vicepremiér.

Pred mojím odchodom sme vyrokovali s EK 527 miliónov eur, ktoré sa dajú využiť hneď, stačí len vypísať výzvy, upozornil Raši s tým, že návrhy na výzvy má Remišová od nástupu do funkcie na svojom úrade.

Ako ďalej uviedol Raši, minulý týždeň sa s EK dohodli, že na boj s novým koronavírusom môže Slovensko presunúť osem percent alokácie, teda takmer 1,5 miliardy eur. Tieto peniaze sa budú dať využiť na preplatenie testov, zdravotníckych pracovníkov, ale napríklad aj na pomoc prevádzkam, ktoré musia mať zatvorené, na platy zamestnancov, ktorí sa podieľajú na boji s novým koronavírusom, na ochranné prostriedky, pre firmy, ktoré museli prerušiť výrobu, pre políciu a podobne. Takto môžeme refundovať výdavky vzniknuté od 1. februára, vysvetlil Raši.


Podľa podpredsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej sa na Facebooku v pochybných skupinách šíri lož o tom, že cez svojho manžela kradne eurofondy. Vo svojom statuse na sociálnej sieti v pondelok ubezpečila, že ide o klamstvo.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Veronika Remišová #koronavírus