Lyžiarske strediská prepúšťajú sezónnych zamestnancov

Svahy sú prázdne. Tohtoročná zimná sezóna sa skončila predčasne. Nariadenie krízového štábu zatvorilo všetky lyžiarske strediská na Slovensku. Nariadenia prišli v období, keď bola väčšina z nich v plnej prevádzke. V mnohých sa tak chystá prepúšťanie. Zatiaľ ide len o sezónnych zamestnancov, ktorí pracujú na dohodu. Ľudí s trvalými zmluvami by sa to nemalo dotknúť. "Ak však bude táto výnimočná situácia trvať dlhšie, budeme uvažovať, ako optimalizovať personálne náklady, keďže stredisko bude absolútne bez tržieb,“ povedala Denisa Kocturová z Winterpark Martinky.

21.03.2020 15:00
IMG 9685 Foto:
Lyžiarska sezóna sa v tomto roku skončila predčasne.
debata (1)

Po Vianociach sú to práve jarné prázdniny, ktoré finančne ťahajú lyžiarske strediská. Aj keď je nápor lyžiarov menší, stále ide o tisícky návštevníkov. Sezónu na Martinských holiach museli pre epidémiu ukončiť o mesiac skôr. "Je to približne 25 percent sezónnych tržieb,“ dodáva Kocturová.

Majitelia lyžiarskych stredísk ešte nevedia odhadnúť, aké ekonomické následky bude mať koronavírus na ich strediská. "Aj keď si uvedomujeme, že zdravie je prvoradé, očakávame zo strany štátu opatrenia, ktorými sa bude kompenzovať rozhodnutie o nemožnosti podnikať,“ povedala. Lyžovačky sa totiž pravdepodobne rozbehnú znova až koncom roka.

"Prioritou v tejto situácii je zdravie a bezpečnosť našich klientov a zamestnancov,“ povedal Marián Galajda, hovorca Tatry Mountain Resorts (TMR). Všetky strediská, či už golfové, akvaparky, či hotely sú uzatvorené. "Už v predstihu pred oficiálnym usmernením sme začali aj so zatváraním hotelov,“ dodáva.

Návštevnosť v zariadeniach TMR bola počas zimy vysoká. Dopomohli tomu aj rekreačné poukazy, ktoré ľudia použili počas zimných či jarných prázdnin. "Do momentu uzatvorenia lyžiarskych stredísk bola návštevnosť zhruba na úrovni minulého roka, akvaparky mali zimu v porovnaní s minulým rokom lepšiu,“ dodáva Galajda. Po zatvorení sa aj tu bude prepúšťať. Týkať sa to bude sezónnych pracovníkov. V rezorte pracuje viac ako 2-tisíc ľudí.

Vo Vrátnej doline zamestnávajú viac ako sto zamestnancov, ktorým sa snažia udržať pracovné miesta. "Bez zmeny zákonov a podpôr zo štátu však túto situáciu zvládneme len veľmi ťažko,“ hovorí Natália Šimová z Vrátna Malá Fatra. Vo Vrátnej doline všetci zamestnanci čerpajú dovolenky a ukončili všetky údržbárske práce na dopravných zariadeniach. "Ešte pred vyhlásením opatrení sme preventívne zatvorili aj hotel,“ dodala Šimová.

Lyžiarske stredisko Jasenská dolina ukončilo zimnú sezónu už 9. marca. Ešte pred vzniknutou situáciou denník Pravda o tom informovala Janka Mikušaková zo strediska Jasenská dolina.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovačka #lyžiarske strediská