Rúška sú nedostatkový tovar. Dodať ich majú aj neznáme firmy

Štát zháňa rúška v poslednej chvíli. Správa Štátnych hmotných rezerv podpísala v priebehu minulého týždňa zmluvy na ich dodanie s viacerými firmami. Jednou z nich je známa Zornica Banko Fashion z Bánoviec nad Bebravou. Tá jediná rúška skutočne vyrobí a použije na to aj vlastné pracovné sily. Jedno rúško vyjde na 2,75 eura s DPH. Je vybavené aj antibakteriálnym filtrom s aktívnym striebrom.

20.03.2020 18:00
zornica, koronavírus Foto: ,
Jedinou známou firmou, ktorá vyrobí rúška, je Zornica Banko Fashion z Bánoviec nad Bebravou. Ďalšie firmy paria skôr k neznámym.
debata (53)

V ďalších troch prípadoch však ide o malé, doteraz neznáme spoločnosti. Niektoré z nich vznikli dokonca len pred pár mesiacmi.

Šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura pochybný výber firiem odmieta. "Ohradzujem sa voči tomu, že by Správa štátnych hmotných rezerv postupovala v rozpore s etickými, ekonomickými alebo právnymi pravidlami,“ povedal. Všetky firmy boli podľa neho vybrané transparentne.

Malá firma zabezpečí aj logistiku

Otázky vyvolávajú tri spoločnosti, s ktorými Správa štátnych hmotných rezerv podpísala zmluvu v posledných dňoch.

Jednou z nich je eseročka Lacorp. Tá so štátom uzavrela dokopy dve zmluvy. No do Registra partnerov verejného sektora sa zapísala až deň po uzavretí tej prvej. Firma sa v jednej zmluve zaväzuje dodať ochranné rúška a zdravotnícke pomôcky vo výške takmer 12 miliónov eur s DPH, druhá zmluva ponuku rozširuje o testovacie súpravy. A to za vyše 22 miliónov eur s DPH. Firma sa navonok javí ako malý podnikateľský subjekt s jediným konateľom, Jozefom Kuricom so Šamorína. Ten záujem firmy o dodanie tovaru zdôvodňuje svojimi skúsenosťami z minulosti. "Posledných dvadsať rokov som robil v jednej z najväčších medzinárodných firiem na výrobu a distribúciu zdravotníckych pomôcok a materiálu,“ povedal na tlačovej besede túto stredu Kuric. Všetok tovar podľa neho pochádza od renomovaných firiem z Číny, ktoré svoj materiál dodávali do nemocníc priamo v epicentre nákazy.

Rúška aj testovacie súpravy sa firma zaviazala dodať do piatka 20. marca. To však už neplatí. Pôvodne mala totiž prepravu tovaru zabezpečiť slovenská vláda. Uzavretím hraníc sa však situácia skomplikovala. O logistiku sa tak postará firma sama. "Máme zabookované dva Boeingy 747 Cargo na budúci utorok a stredu, “ povedal Daniel Lukáč zo spoločnosti Lacorp. Ide podľa neho o jednu z najväčších logistických operácií na Slovensku.

Od košiel k rúškam

Do šitia rúšok sa vo veľkom pustila aj spoločnosť so slávnou históriou Zornica. Šiť sa tu začalo ešte v roku 1943 pod hlavičkou Trikoty. Oficiálne tak spoločnosť Zornica vznikla až v roku 1950. Závod sa špecializoval na výrobu mužských a chlapčenských košieľ, pyžám, a to pánskych aj dámskych. Šili sa tu detské súpravy, zástery a posteľná bielizeň.

V roku 1990 sa z národného podniku Zornica stal štátny podnik. V roku 1996 sa zmenila na súkromnú akciovú spoločnosť Zornica Banko Fashion.

Práve tá dostala od štátu zákazku na 650-tisíc rúšok v celkovej sume 1 755 000 eur. Jedno rúško tak vychádza na 2,75 eura s DPH. Má byť však vybavené antibakteriálnym filtrom s aktívnym striebrom, ktorého účinnosť dosahuje 99,2 percenta. "Vysoká priedušnosť umožňuje komfortné dýchanie aj počas niekoľkohodinového použitia,“ uvádza sa v zmluve. Rúška tak bude môcť využívať aj zdravotnícky personál. Rúška je možné oprať a znova použiť. Väčšinu má firma dodať do konca apríla, prvých 80-tisíc do nedele 22. marca.

Ministerstvo vnútra okrem toho podpísalo s firmou zmluvu na dodávku ďalších 500 000 rúšok. Spoločnosť ich ušije do polovice mája. Vyjdú na 1,35 milióna eur s DPH.

Rúška od A-testing ešte stále v Indii

Druhou neznámou firmou je spoločnosť A-testing s jedným konateľom Milanom Střelcom. Ten so štátom uzavrel zmluvu na dodanie 10 miliónov kusov ochranných rúšok. Dokopy za niečo vyše 13 miliónov eur s DPH. V prílohe zmluvy je však kvalita rúšok špecifikovaná len minimálne. Konateľ však tvrdí, že nakoniec dodajú kvalitnejší tovar, ako bol požadovaný.

Rovnako aj v tomto prípade ide o pomerne nový subjekt. Firma vznikla len na konci januára tohto roka. Do Registra partnerov verejného sektora bola zapísaná dva týždne nato. A aj tu vysvetľuje majiteľ záujem o dodanie zdravotníckej komodity desaťročnou praxou v danej oblasti a zámerom rozšíriť ponuku korporácie, pre ktorú dlhodobo pracuje. A to konkrétne o poskytovanie akreditovaných služieb pre chemické laboratóriá. "Tomuto predmetu sa budem venovať aj po utíchnutí tejto situácie ohľadom rúšok,“ povedal Střelec pre denník Pravda. Prečo sa teda o ponuku neuchádzala samotná korporácia? Střelec dôvodí problémami so zápisom do Registra partnerov verejného sektora. A tiež tým, že všetok materiál sa nachádza v Nemecku a nebolo možné ho na Slovensko priviezť. Podľa jeho slov jeho ponuku prehodnocovala 10-členná komisia a úspešný bol až na štvrtý pokus.

Problém je aj v tomto prípade s logistikou, ktorú mal zabezpečiť štát. "Rúška sú pripravené na vyzdvihnutie od utorka poobedia v Novom Dilí, kam by si mal po ne prísť kupujúci,“ povedal Střelec. Nevedel totiž, ako sa bude situácia vyvíjať – a aj preto navrhol, aby za prepravu tovaru zodpovedal kupujúci. Teda štát. "Aktuálne prechádzame posledné administratívne úkony s vládou, aby sme tovar v čo najkratšej dobe vyzdvihli a priviezli,“ povedal Střelec.

Okresný šéf SNS chce dodať rúška tiež

Treťou firmou je spoločnosť Green Day. Jej konateľom je okresný šéf strany SNS v bratislavskej mestskej časti Petržalka Slavomír Leysek.

Spoločnosť Green Day sa však dosiaľ dodávaniu zdravotníckych pomôcok nevenovala. Prečo sa rozhodla dodávať rúška, sa denníku Pravda zistiť nepodarilo. Na email s našimi otázkami nám totiž do uzávierky neodpovedala.

Spoločnosť bola medializovaná v súvislosti s nákupom bilbordov za stotisíc eur, ktoré robila pre národniarov počas predvolebnej kampane. Do Registra partnerov verejného sektora bola zapísaná dokonca až päť dní po uzatvorení zmluvy – teda 17. marca.

Predmetom dvoch zmlúv je 1 100 kusov ochranných polomasiek a 2 200 kusov filtrov. Štát za ne zaplatí dokopy vyše 61 000 eur s DPH. Za ďalších 190 000 chirur­gických masiek zaplatí firme vyše 389 000 eur s DPH. Jedno rúško tak štát v tomto prípade vyjde na vyše dvoch eur s DPH. Teda takmer toľko ako vyjdú ochranné masky, ktoré vyrobí a dodá Zornica.

Na túto zákazku upozornila aj Transparency International Slovensko. Nepozdáva sa jej, že firma nemá webovú stránku a jej doterajšie tržby sa pohybovali len v desiatkach tisícok eur.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Ruska #koronavírus