Doručovanie potravín zažíva boom

Prísne štrnásťdňové opatrenia v súvislosti s koronavírusom znamenajú nápor aj na potravinové reťazce. Hlavne tie, ktoré svoj tovar poskytujú aj formou on-line predaja. Za všetkým sú obavy z nákazy.

13.03.2020 18:28
online predaj, kaufland, nákup Foto: ,
Ľudia vykupujú obchody. Nápor zažívajú aj reťazce, ktoré predávajú potraviny on-line.
debata (3)

"Zaznamenali sme nárast o takmer 200 percent v porovnaní s bežným týždňom,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Mall.sk Pavla Hobíková. Toto správanie podľa nej dokonale reflektuje snahu zákazníkov predzásobiť sa. Honbu za dezinfekciou dobieha dopyt po trvanlivých výrobkoch a potravinách pre najmenších. Nielen kamenné obchody sa trápia s prázdnymi regálmi na múku a cestoviny, on-line predajne zažívajú rovnaké problémy. Nárast nastal aj v prípade krmiva pre zvieratá.

Jedlo rozvážajú aj taxíky

Na krízový režim sa adaptovali už aj taxikári. Tí bratislavskí sa namiesto pasažierov rozhodli rozvážať jedlo. Chcú tak priložiť ruku k dielu a zabrániť tomu, aby zraniteľná časť obyvateľstva musela opúšťať svoje domovy z dôvodu nákupu základných potravín. Zároveň tak pomáhajú už teraz preťaženým doručovacím službám potravinových reťazcov.

Informáciu o novej službe priniesli na svojich sociálnych sieťach. Na telefónnom čísle 02/16 999 si majú ľudia objednať potraviny, ktoré potrebujú nakúpiť, a taxikári im všetok tovar privezú priamo domov. Táto služba podľa informácií taxislužby stojí 9,80 eura a platí pre celú Bratislavu.

Zároveň sa snažia upozorňovať na zvýšené hygienické opatrenia. Starším vodičom (nad 65 rokov) odporučili ostať doma, ostatní, ktorí sa rozhodnú naďalej jazdiť, musia používať rúška a dezinfikovať priestory po každej jazde.

Aj zahraničie prechádza skúškou

Situácia nie je iná ani v zahraničí. Nápor na donášky potravín sa mnohonásobne zväčšil aj tam. Katarína, ktorá dlhodobo žije v Dánsku a potraviny si bežne raz do mesiaca objednáva on-line, mala tentoraz problém. Po otvorení webovej stránky jedného z väčších reťazcov zistila, že na možnosť on-line nákupu čaká 60-tisíc ľudí. "Bežne ste možno päťdesiaty-šesťdesiaty v poradí. Toto je neuveriteľná situácia,“ povedala pre Pravdu Katarína.

Dánske médiá pritom viackrát ubezpečovali obyvateľstvo, že logistika funguje úplne normálne a potravín aj napriek núdzovému režimu nebude nedostatok. "Ľudia však vykupujú veci v panike. Je to tak asi v každom štáte,“ povedala Katarína.

Vo Švajčiarsku je situácia zatiaľ relatívne pokojná. Jediné, čo chýba rovnako na pultoch obchodov aj v on-line predajniach, sú dezinfekčné prípravky. Slovenka Simona, ktorá žije v Ženeve, však očakáva, že by sa situácia mohla mierne zhoršiť po najnovších opatreniach vlády. Tá na najbližšie dva týždne uzavrela všetky školy, škôlky aj verejné podujatia rovnako ako na Slovensku. "Ľudia zatiaľ nie sú v strese, uvidíme,“ povedala Simona.

Vo Veľkej Británii však doručovanie potravín zažíva ozajstný nápor. Zásielky, na ktoré bežne zákazníci čakali niekoľko hodín, v súčasnosti meškajú aj dva dni. Situácia s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobuje obrovský nápor zákazníkov a zároveň zväčšenie objednávok vykonávaných on-line. Vláda sa však snaží upokojiť obyvateľstvo tým, že stačí mať základné zásoby, s ktorými dokážu prežiť prvých štrnásť dní, čo väčšina už aj tak v domácnosti má.

Kuriéri sú vystavení riziku

Okrem zvýšeného počtu objednávok, ktoré v posledných dňoch musia vybavovať, sa dramaticky zvýšili aj hygienické opatrenia pre samotných kuriérov.

Spoločnosť Tesco, ktorá je priekopníkom v on-line predaji potravín na Slovensku, sa preto snaží znižovať kontakt kuriérov so zákazníkmi na minimum. Podľa vyjadrenia hovorkyne spoločnosti Michaely Lehotskej z tohto dôvodu zaviedli platby výhradne on-line. "Peniaze budú z účtu zákazníka stiahnuté po odovzdaní nákupu,“ vyjadrila sa pre Pravdu Lehotská. Zároveň dodala, že prípadnú karanténu majú zákazníci hlásiť vopred. V takomto prípade sa kuriéri dokážu individuálne dohodnúť na bezpečnom odovzdaní nákupu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #on-line predaj