Kamenický odložil daňové priznanie do konca mája, no nie každému

Máj namiesto marca. O dva mesiace - teda do 31. mája, posunul daňové priznania minister financií Ladislav Kamenický. Neplatí to však pre všetkých. "Toto opatrenie sa týka tých ľudí, ktorí nemajú povinnosť elektronicky komunikovať s daňovými úradmi,“ povedal dosluhujúci minister financií. Ide tak napríklad o športovcov, advokátov, zástupcov občianskych združení, či ľudí s príjmami z prenájmu nehnuteľností alebo investovania na finančných trhoch.

13.03.2020 10:26 , aktualizované: 18:05
debata (28)

Video: Minister Ladislav Kamenický o Lenka Wittenbergerová o daňových priznaniach v čase koronavírusu

Video

V najbližších dvoch týždňoch sa na daňové úrady chystalo ešte okolo 370-tisíc ľudí, čo by v čase epidémie bolo viac ako nebezpečné.

Pre všetkých ostatných aj naďalej platia pôvodné termíny. Ostatní už totiž s daniarmi komunikujú elektronicky. No tí si môžu daňové priznanie odložiť on-line. "Ak podnikateľ nechce podať daňové priznanie do konca marca, stačí mu túto skutočnosť oznámiť daňovému úradu a termín si môže posunúť až do konca júna,“ povedala prezidentka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová. Elektronicky už musia daňové priznania podávať napríklad živnostníci, spoločnosti s ručením obmedzeným alebo akciové spoločnosti.

Ľudia rušia objednávky, straší ich nákaza

Koronavírus už komplikuje život aj drobným podnikateľom. Čoraz viac problémov hlásia členovia Slovenskej asociácie malých a stredných podnikateľov, a nejde pritom len o majiteľov pohostinstiev.

"Zákazníci si napríklad nechcú do domov pustiť remeselníkov pokladajúcich parkety a vo veľkom začínajú rušiť objednávky,“ hovorí predseda asociácie Vladimír Sirotka. Rovnaký problém majú podľa neho aj maliari, menej zákazníkov chodí na kozmetiku a do kaderníctiev.

Najhoršie sú na tom podľa neho malé firmy, ktoré o pár týždňov nemusia mať dostatok peňazí na výplatu miezd. "Bez nových zákaziek sa podnikať nedá a tento problém zatiaľ vláda vôbec nerieši,“ povedal Sirotka.

Štát má viacero možností, ako môže pomôcť malým podnikateľom prekonať krízu. "Napríklad im môže na čas odpustiť platenie daní a odvodov. Následne ich podnikatelia môžu štátu doplatiť po opätovnom naštartovaní ekonomiky a v konečnom dôsledku štátna pokladnica o nič nepríde,“ hovorí ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Pomôcť tiež môže poskytovanie bezúročných pôžičiek, dodáva.

Podobné opatrenia pomohli prekonať krízu v Číne a postupne nabiehajú aj v Taliansku, ktoré je z európskych krajín najviac postihnuté.

S daňovým úradom komunikujú buď na základe elektronického občianskeho preukazu, alebo cez kvalifikovaný elektronický podpis. "Elektronickú komunikáciu s finančnou správou si podnikatelia vedia zariadiť bez návštevy daňového úradu,“ ubezpečila hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová.

Finančná správa prijala aj opatrenia na ochranu svojich zamestnancov. V priestoroch budovy si už ľudia nemôžu vypĺňať daňové priznania. Pred budovou daňového úradu v Bratislave už stoja mobilné kancelárie, kde sa dá daňové priznanie podať priamo z auta.

Nie všetci začínajúci podnikatelia musia podať daňové priznanie. "Daňovník fyzická osoba nemá povinnosť podať daňové priznanie, ak celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2019 nepresiahli sumu 1 968,68 eura,“ povedala odborníčka zo Slovenskej komory daňových poradcov Dana Droppová. No podnikatelia, čo skončili v strate, musia podať daňové priznanie, upozornila.

V praxi za veľkú časť podnikateľov podávajú daňové priznanie účtovníčky, ktoré vo svojom portfóliu majú aj desiatky až stovky malých živnostníkov. "Na daňový úrad neplánujem ísť, keďže všetko za mňa vybaví moja účtovníčka. Pravdupovediac sa o to ani veľmi nestarám, len jej dám všetky faktúry a ostatné je na nej,“ povedal Peter Kajanovič. Ten si minulý rok otvoril vlastnú jazykovú školu v meste Žilina.

Rovnako aj pracujúci dôchodcovia musia podať daňové priznanie jedine vtedy, ak v minulom roku zarobili viac ako 1 968,68 eura. "Ak je zamestnanec, robí za neho zvyčajne ročné zúčtovanie dane z príjmu jeho zamestnávateľ,“ povedala Droppová. V praxi daňové priznanie podávajú väčšinou penzisti pracujúci vo viacerých firmách na dohodu. Aj oni sú povinní komunikovať so štátom elektronicky, nemusia tak chodiť na daňové úrady.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Kamenický #koronavírus