Pre koronavírus banky odložia splátky

Ľudia, čo pre karanténu či prípadné ochorenie prídu o svoj príjem, dostanú od banky odklad splátky. Ako prvá s tým prišla VÚB banka, ktorá klientom vo finančnej núdzi pre epidémiu posunie splátky o jeden až šesť mesiacov

12.03.2020 18:00
hypoteky splatky Foto:
Odklad splátok pôžičky so sebou nesie aj riziká v podobe zamietnutých budúcich žiadostí o úver. Schopnosť pravidelne splácať je tiež dôležitá pre získanie čo najnižšieho úroku.
debata (4)

"Klienti počas tohto obdobia nebudú splácať úroky ani istinu a budú sa môcť dohodnúť na individuálnom riešení vrátane možnosti predĺženia splatnosti úveru,“ povedal hovorca VÚB banky Dominik Miša. Banka o svojom rozhodnutí informovala na sociálnej sieti v stredu večer. Rozhodla sa tak pre zatvorenie škôl, povinnú prácu z domu, neplánované dovolenky. O odklad budú musieť ľudia požiadať. Banka si tiež nebude účtovať žiadne formy poplatku za spracovanie žiadosti o odložení splátok úveru.

Okrem toho VÚB banka daruje Univerzitnej nemocnici v Bratislave respiračné prístroje, mali by sa tam dostať už tento piatok.

"Budeme s finančnými domami rokovať o možnosti odloženia splátok hypoték,“ povedal vo štvrtok po rokovaní krízového štábu odchádzajúci premiér Peter Pellegrini. Takéto opatrenie už s finančnými domami dohodla talianska vláda a miestni obyvatelia tak pár mesiacov nemusia platiť splátky úverov. Pomoc sa týka aj malých podnikateľov, ktorým načas zaniká povinnosť splácania takzvaných revolvingových úverov. Tie si podnikatelia berú na krátke obdobie v prípade, ak potrebujú vyplatiť mzdy zamestnancom a ich dodávatelia im ešte neuhradili faktúry.

Karanténu pocíti aj ekonomika

Slovenské hospodárstvo čakajú pre karanténu dva šoky, upozorňuje analytik VÚB banky Michal Lehuta. "Ten prvý je dopytový a bude pochádzať najmä z krajín Európskej únie, do ktorých najviac vyvážame,“ povedal. O aký veľký šok pôjde, ukážu údaje zahraničného obchodu za február. Výraznejší pokles však Lehuta očakáva až v číslach za marec. Druhý ekonomický šok spôsobí zatváranie škôl a rušenie kultúrnych podujatí. "Trpieť budú logicky najviac odvetvia dopravy, kultúry, turizmu, ale aj predaj tovarov dlhodobej spotreby, ako sú napríklad autá,“ povedal Lehuta. Práve preto môže byť slovenská ekonomika postihnutá viac ako iné, dodal.

Aj iné banky

Zdá sa, že VÚB nebude jediná. O možnosti zavedenia podobných opatrení totiž uvažujú aj ďalšie domáce banky. "Implementujeme nadštandardné nástroje, ktoré máme k dispozícii, aby sme citlivo pristúpili k prípadnej platobnej neschopnosti a pomohli klientom preklenúť výpadok príjmov, ktorý je spôsobený prijatými opatreniami v súvislosti s ochorením COVID-19,“ povedal Boris Fojtík, hovorca Tatra banky. Zatiaľ však banka zvýšený záujem o akékoľvek zmeny splácania neeviduje, dodal.

V prípade problémov so splácaním Fojtík odporúča čo najskôr kontaktovať finančný dom. "Každá žiadosť o zmenu splácania alebo prípadného odkladu splátok bude citlivo a individuálne posudzovaná s ohľadom na súčasnú situáciu,“ ubezpečil Fojtík.

Podobne citlivo sľubujú reagovať aj ďalšie banky. "Individuálne budeme určite pristupovať nielen k fyzickým osobám, ale aj k podnikateľským subjektom, pretože mnohých podnikateľov môže súčasná situácia nepriaznivo zasiahnuť,“ povedala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Aj ona odporúča obrátiť sa na banku, hneď ako sa vyskytne problém.

Systematické riešenia

Bez koordinácie zo strany štátu finančné domy pravdepodobne prípadnú karanténu celej slovenskej ekonomiky nemusia zvládnuť. "V našej banke chceme a vieme pomáhať pri krízach aj ťažkých životných situáciách klientov či podnikateľov. V súčasnej situácii však krátkodobé populistické opatrenia nepomôžu,“ povedala Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Pri súčasne platných zákonoch totiž odklad splátok pôžičky so sebou nesie aj riziká v podobe zamietnutých budúcich žiadostí o úver. Schopnosť pravidelne splácať je totiž dôležitá pre získanie čo najnižšieho úroku.

"Úprava podmienok úveru môže klientom spôsobiť v budúcnosti problémy pri žiadostiach o ďalší úver alebo pri prenesení úveru do inej banky,“ upozornila Cesnaková. Podľa najväčšej domácej banky prípadnú krízu môžu pomôcť zvládnuť len systematické riešenia. Slovenská sporiteľňa preto už komunikuje s Národnou bankou Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #banky #hypotéka #splátky #koronavírus