Cestovky chcú pomoc od štátu

Domáci cestovný ruch čaká ťažká sezóna. Hotely sú poloprázdne, ľudia rušia pobyty a stornujú zájazdy. Okrem toho od piatkového rána sú zatvorené lyžiarske strediská, rekreačné zariadenia a wellness centrá. A to aj tie v hoteloch.

12.03.2020 17:53
05-hore 4x Foto:
Cestovný ruch zažíva ťažké obdobie. Hotely sú poloprázdne, ľudia rušia pobyty a stornujú zájazdy.
debata (8)

Ešte pred mesiacom sa domáci cestovný ruch tešil z rekordných čísel za minulý rok, teraz cestovky pripravujú takzvaný Akčný plán na svoju záchranu. "Chceme žiadať od štátu pomoc pre subjekty cestovného ruchu, cestovné kancelária a agentúry,“ hovorí Jana Varinská zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska si dala spracovať prieskum o dosahoch koronavírusu na cestovný ruch. „Slovenské hotely očakávajú tento mesiac medzimesačný pokles tržieb o 47 percent oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka,“ hovorí o výsledkoch prieskumu analytik spoločnosti Comenius Analytica Vladimír Bačišin. V apríli očakávajú podnikatelia v cestovnom ruchu celkový výpadok 2,4 milióna eur. Strata tržieb na jedno zariadenie je viac ako 16-tisíc eur. V cestovnom ruchu pritom pracuje na Slovensku 160-tisíc ľudí.

Štát by sa mal podľa Marka Harbuľáka, generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, neodkladne zaoberať vzniknutou situáciou v cestovnom ruchu. "Máme aj návrhy okamžitých riešení, ktoré výrazne pomôžu zamestnávateľom v cestovnom ruchu a nebudú záťažou pre štátny rozpočet,“ povedal Harbuľák.

Súkromné firmy

„Ministerstvo dopravy podporí ďalšie znižovanie sadzieb dane z pridanej hodnoty pre cestovný ruch,“ odpovedal na otázky denníka Pravda tlačový odbor ministerstva. Sekcia cestovného ruchu podľa neho vo všeobecnosti oceňuje všetky opatrenia, ktoré by viedli ku podpore cestovného ruchu. Rezort dopravy však pripomína, že cestovné kancelárie a hotely sú súkromnými podnikateľskými subjektmi. „Ministerstvo dopravy cestovné kancelárie ani hotely nedotuje, udeľuje každý rok iba dotácie podľa zákona o podpore cestovného ruchu krajským a oblastným organizáciám cestovného ruchu,“ dodal tlačový odbor.

Okrem toho ministerstvo neeviduje žiadne organizácie v cestovnom ruchu ani hotely, ktoré by sa naň obrátili so žiadosťou o pomoc.

V zahraničí sa to dá

V Rakúsku si hotely môžu vziať úvery v hodnote 100 miliónov eur na vyplácanie mzdy zamestnancom. Ručiť za ne bude vláda. Opatrenie by malo začať platiť počas tohto týždňa. Pôžičky si však môžu brať iba majitelia hotelov, požiadať o peniaze nemôžu medzinárodne siete hotelov. Minimálnu pôžičku si môžu vziať hotely v hodnote 10-tisíc eur a najviac pol milióna eur. Dokladovať však musia ich tržby v porovnaní s minulým rokom. Minimálny pokles musí byť o 15 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019.

V Nemecku na dosahy pre spomínaný vírus chce Nemecký profesijný zväz hotelov a reštaurácií Dehoga zníženie daní pre hotely a reštaurácie. Daň z pridanej hodnoty na jedlo by sa mala znížiť na sedem percent z terajších 19 percent. Zväz tiež žiada finančnú pomoc na odvody pre zamestnancov či ľahší systém pre vyplácanie mzdy zamestnancom.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #cestovné kancelárie #koronavírus